2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A legfelsőbb bíróság visszautalta a DIICOT-hoz a Romgaz-dossziét

2018. június 08. 12:41, utolsó frissítés: 12:41

Visszautalta a legfelsőbb bíróság a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészséghez (DIICOT) a Romgaz-ügyet, amelyben vádat emeltek többek között Adriean Videanu volt gazdasági miniszter és Ioan Niculae üzletember ellen is, írja az Agerpres hírügynökség.A legfelsőbb bíróság pénteki döntése nem jogerős.

A DIICOT tavaly június 9-én emelt vádat Adriean Videanu volt gazdasági miniszter, Viorel Palaşcă volt államtitkár, Ioan Niculae üzletember és további nyolc személy ellen a Romgaz-sikkasztással kapcsolatos ügyben.

Az ellenük felhozott vádak: bűnszövetkezet létrehozása, különösen súlyos következményekkel járó sikkasztás, valamint különösen súlyos következményekkel járó sikkasztásban való bűnrészesség.

A DIICOT ügyészei szerint 2005-ben a bukaresti Interagro vállalat főrészvényese és elnöke, Ioan Niculae bűnszövetkezetet hozott létre azzal a céllal, hogy jóval a piaci ár alatt vásárolhasson földgázt a Romgaz földgázkitermelő vállalattól. Ezt úgy valósították meg, hogy a vállalat olyan árkedvezményeket kínált az Interagrónak, amelyekre utóbbi nem lett volna jogosult. Ráadásul - a vonatkozó törvényi előírások megszegésével - a belföldi termelésű földgázból vásárolhatott az Interagro, ami hozzávetőlegesen négyszer olcsóbb volt, mint az importgáz - állítja a vádhatóság.

A DIICOT szerint az Interagro Rt. 282.630.330,49 lejjel károsította meg a földgázkitermelő vállalatot. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS