2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kövesi menesztése: Johannis számára egyetlen lehetőség maradt

2018. június 08. 15:08, utolsó frissítés: 17:31

Az államelnök vagy aláveti magát a törvénynek, vagy a leváltását kockáztatja - nyilatkozta kérdésünkre Puskás Bálint Zoltán volt alkotmánybíró.

Az alkotmánybíróság csütörtökön közzétette azon döntéssel kapcsolatos indoklását, amelynek értelmében az államfőnek menesztenie kellett volna a tisztségéből az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészét, Laura Codruţa Kövesit az igazságügyi miniszter kérésére.

Klaus Johannis azonban az alkotmánybíróság döntését követően még nem döntött, nyitva hagyta ezt a lehetőséget, amikor kedden azt mondta: megvárja az indoklást is, megpróbálja azt megérteni, és csak azt követően dönt majd.

Puskás elmondta, hogy Johannis-nak voltaképp egyetlen lehetősége van: az alkotmánybíróság döntését be kell tartania. Más törvényes, alkotmányos választás nem létezik a számára. Mint mondta: "Az alkotmánybíróság döntésének mindenki alá kell vetnie magát, még az ország elnökének is."

Amennyiben mégis másképp cselekszik, igencsak veszélyes kockázatot vállal, adta értésünkre Puskás. "Az egész egy politikai konfliktussá alakulhat át, amennyiben nem tartja be az alkotmánybíróság döntését. Az alkotmánybíróság döntése végrehajtásának megtagadása az alkotmány súlyos megsértésének minősül az alkotmány 95. szakaszának értelmében. Ha ez felmerül az államelnökkel kapcsolatban, akkor az a tisztségébéből való felfüggesztését vonhatja maga után a parlament részéről" - szögezte le le Puskás. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS