2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az RMDSZ helyi autonómiát erősítő javaslatait is tartalmazza a közigazgatási törvénykönyv tervezete

2018. június 09. 12:59, utolsó frissítés: 12:59

Az RMDSZ helyi autonómiát erősítő javaslatait is tartalmazza a közigazgatási törvény tervezete, amelynek a bizottsági munkálatai a héten zárultak, és hétfőn kerül a szenátus plénumának asztalára, amely elsőházként szavaz a témában - tájékoztat a szövetség közleménye.

„Fontos számunkra, hogy olyan önkormányzati rendszerrel rendelkezzen Románia, amelyben a helyi autonómia és a szubszidiaritás elve, a decentralizáció iránti elkötelezettség érvényesül. Ezért a közigazgatási törvénykönyv parlamenti különbizottsági munkálatai során számos olyan módosítást javasoltunk, amelyek ezen elvek betartását garantálják. Például kezdeményezésünkre kerültek be a jogszabálytervezetbe a helyi önkormányzatok európai chartájának elvei is, amelyeket Románia 1997-ben ratifikált, és amelyeket fontosnak tartottunk a közigazgatási törvénykönyvbe is beemelni” – idézi a közlemény Cseke Attilát, a közigazgatási törvényt vitató parlamenti különbizottság tagját.

Cseke Attila szerint az RMDSZ által javasolt egyik legfontosabb módosítás annak a rendelkezésnek a törlése, amely szerint a nemzeti közérdek prioritást élvez a helyi közérdekkel szemben. Ez a központosított államra jellemző elv, és ellentétes a demokrácia elveivel, vélte a szenátor.

„Töröltettük a törvénykönyv szövegéből azt, hogy a helyi és megyei önkormányzatok csak olyan határozattervezeteket vitathassanak meg, amelyet az önkormányzat jegyzője pozitívan véleményezett. Ez lényegében vétójogot adott volna a jegyzőnek, aki bármilyen, napirenden szereplő határozattervezet megvitatását megakadályozhatná. Ez elfogadhatatlan, hiszen a jegyző nem választott tisztviselő, szemben a választott tisztséget betöltő tanácsosokkal, polgármesterekkel, megyei tanácselnökökkel, alelnökökkel” – fogalmazott Cseke Attila a tájékoztatóban.

„Az önkormányzati rendszer stabilitása szempontjából fontos javaslatunk volt, hogy az alpolgármesterek, megyei tanácselnökök és –alelnökök leváltása továbbra is a tanácsosok kétharmadának szavazatával történjen, és a mandátum utolsó hat hónapjában ne legyen lehetséges a leváltás kétharmados szavazattöbbséggel sem. A közigazgatási mandátum stabilitását biztosítani kell, mert különben akár szavazatvásárlással is elképzelhető lenne, hogy mandátum közben ezekből a tisztségekből a személyeket leváltsák. A közigazgatási törvénykönyv tervezetének eredeti változata azt javasolta, hogy fele plusz egy szavazattöbbség is elegendő legyen az említett helyi vezetők leváltásához” – idézik az RMDSZ szenátorát.

A megyei tanács hatásköreinek meghatározásába bekerültek olyan feladatok, amelyeket az önkormányzat ma is ellát, de a tervezet eredeti változatában nem szerepeltek. Ilyen például a turizmus, vidékfejlesztés, gazdasági fejlődés. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS