2021. január 25. hétfőPál
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Több ezer ember részvételével zajlott a Bukarest Pride

2018. június 09. 21:03, utolsó frissítés: 2018. június 10. 11:58

Több ezer ember részvételével (a Hotnews több mint 5000, míg a PRO Tv 10 000 résztvevőről tudósít) zajlott a 2018-as Bukarest Pride, ahogyan hivatalosan nevezik Sokféleség menete (Marșul Diversității). A résztvevők a Victoria térről vonultak fel az Egyetem tér irányába.
A Hotnews tudósítása szerint a laza hangulatú felvonulást idén a nagyváradi táncos-koreográfus Emil Rengle vezette. A Românii au talent legutóbbi évadának győztese idén januárban coming outolt a saját Youtube-csatornáján azzal, hogy biszexuális."Azt szerettem volna a coming outommal, hogy példa legyek azon fiatalok számára, akik most mennek át azon, amit én 17 éves koromban átéltem. (...) A szabályainkat mi hozzuk létre, mi is változtatjuk meg. 17 éves koromban én is szerettem volna egy példaképet, aki azt mondja, helyénvaló az, hogy vannak érzéseim. Másképp szeretünk, mert Isten másnak teremtett" - mondta még pénteken Rengle az esemény sajtótájékoztatóján.

Az eseményt szervező Accept elnöke, Florin Buhuceanu azt emeleti ki, hogy bár ez az év tele van kihívásokkal a romániai LMBT-közösség számára, de ezek soha nem tapasztalt szolidaritást is kiváltottak.

Cred ca a te simti cu adevarat liber si de neinvins are in compozitie sentimentul de a iubi si a fi iubit. Iubirea dintre doi oameni este cea mai mare forta, cea mai mare bucurie, cea care ii ajuta pe cei doi sa treaca prin cele mai dificile situatii, mai usor decat daca ar fi singuri. De aceea este atat de important sa fim deschisi spre ea. Dumnezeu ne-a facut diferiti. Este foarte important sa intelegem asta si sa acceptam faptul ca fiecare se manifesta in felul lui si isi traieste bucuria in felul lui. La fel este si cu iubirea... Pentru fiecare, iubirea se manifesta intr-un fel anume si fiecare iubeste in felul lui. Important este ca iubeste.  Pentru ca atunci cand iubesti esti mai fericit, mai bun, mai puternic si daruiesti foarte mult bine in jurul tau. Atunci cand simtim iubire, cand daruim si primim iubire, totul este posibil. A-ti reprima iubirea inseamna opusul… Asadar, e important sa ne acceptam asa cum suntem si sa ne dam voie sa ne bucuram de viata pe care o avem si sa fim fericiti cu ceea ce ne face pe noi insine fericiti.  Pana la urma fiecare dintre noi are dreptul divin la #fericire. • #sustinLGBT #stayPROUD #standupforhumanrights #bucharestpride #pride2018 #prideromania #diversity

A post shared by EMIL FUCKING RENGLE (@rengle.now) onAz eseményen támogatóként részt vett Andreea Bălan énekesnő is. Szintén felvonult Nagy Britannia bukaresti nagykövete, Paul Brummell, aki úgy nyilatkozott, hogy az általa vezetett nagykövetség örömmel támogatja a felvonulást. "Nagyon örülök annak, hogy van Bukarest Pride is, és nagyon fontos az üzenete, a sokféleség gazdagít" - mondta a nagykövet.Ott volt a felvonuláson az Adrian Coman és Clai Hamilton házaspár is, akiknek az ügyében éppen a héten döntött az Európai Unió bírásága.

Ezzel egy időben - az Agerpres tudósítása szerint - több tucat személy részvételével tartották meg a Normalitás menetét, amelyet az Új Jobboldal Párt szervezett. Az egybegyűltek román nemzeti zászlókat lobogtatva a Lascăr Catargiu úttól az ortodox patriarchatus székhelyéig vonultak, és olyan jelszavakat skandáltak, hogy 'Románia nem Szodoma', 'Nem vagyunk egy degenerált nemzet', 'Megmentjük a természetes családot'.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS