2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

150 ezer ember volt a PSD-ALDE nagygyűlésén Bukarestben

2018. június 09. 21:32, utolsó frissítés: 2018. június 10. 10:50

Körülbelül 150.000-en voltak a bukaresti Victoria téren, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) által szervezett nagygyűlésen, amellyel a "visszaélések ellen" kívánnak tiltakozni a kezdeményezők - tudósít az Agerpes. A résztvevők megtöltötték a Kiseleff és az Aviatorilor sugárutat is.


A nagygyűlés résztvevőinek többsége fehér blúzt viselt, román és EU-s zászlókat lengettek, és egy, a tér nagy részére kiterjedő óriástrikolórt is kibontottak. A kormánypalotát csendőrök, tűzoltóautók és SMURD-mentők vették körül.

A téren elhelyezett óriásképernyőkön ilyen feliratok voltak olvashatók: "Megálljt a sztálini pereknek!", "Run Codruţa, run!", "Visszaéléseitek korlátozzák a szabadságunkat".

Codrin Ştefănescu, a PSD főtitkárhelyettese érkezésekor hangosbemondón szólt az egybegyűltekhez: "Nem adjuk meg magunkat, elmegyünk a végsőkig. Egy millimétert sem hátrálunk, és visszaállítjuk a normalitást!" - mondta.

A megmozdulásra buszok százai és több különvonat is vitte a fővárosba a PSD és az ALDE támogatóit, a résztvevők késő délután, 17 óra körül kezdtek gyülekezni a helyszínen. 20 óra előtt néhány perccel megérkezett a térre Liviu Dragnea, a PSD elnöke, Viorica Dăncilă miniszterelnök, Gabriela Firea bukaresti főpolgármester, valamint Eugen Teodorovici, Mihai Fifor, Rovana Plumb miniszterek és több parlamenti képviselő is.

UPDATE: A PSD és az ALDE vezető politikusai mondtakk beszédeket.

Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere köszöntötte az egybegyűlteket a bukaresti Victoria téren.

"Oda jutottunk, hogy a szabadságunkért kell harcolnunk" - mondta a főpolgármester, aki hozzátette: "nem élhetünk egy kisebbség diktatúrája alatt".

"Nem fogadhatjuk el, hogy miután szabad választások nyomán kialakul egy szilárd parlamenti többség, egy törvényes kormány, valaki, aki piros dzsekiben engedély nélküli tüntetéseken vesz részt, megpróbálja elkobozni tőlünk a románok szavazatait" - jelentette ki Firea. A beszéd alatt többször is skandálta a tömeg, hogy: "Szabadságot! Szabadságot!"

A téren táblákat tartottak magasba ilyen feliratokkal: "A demokrácia szabadságot jelent, nem lehallgatásokat!"

Traian Băsescu és Klaus johannis, valamint "bérenceik", Laura Codruţa Köveşi és Florian Coldea tehetők felelőssé az elmúlt tíz év "visszaéléseiért" - jelentette ki a nagygyűlésen a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke, Călin Popescu Tăriceanu. Az ALDE és a szenátus elnöke szerint Romániában "két atyja van az új szekuritáténak": Traian Băsescu volt és Klaus Johannis jelenlegi államfő. Előbbi létrehozta az új szekuritátét, utóbbi pedig felhasználja azt politikai ellenfelei ellen

Tăriceanu beszédében kijelentette, tíz éve a demokráciát, a függetlenséget és a szabadságot veszélyeztető jelenséggel küzd az ország: "Ez a párhuzamos állam, amely mindenütt jelen van, a politikában, a gazdaságban, a médiában és az igazságszolgáltatásban is" - fogalmazott, hozzátéve, mindaddig folytatni fogják a harcot, amíg az állam "demokratikus, legitim intézményeinek egészséges ereje" legyőzi "a beteg, sötét, okkult erőket, amelyek rátették a kezüket az országra"

Közben a csendőrség 2000 lejre megbírságolt egy személyt, aki szidalmazta a nagygyűlés résztvevőit. Az illetőt bekísérték a rendőrségre, miután a szervezők felszólítására nem volt hajlandó elhagyni a helyszínt.

Viorica Dăncilă szerint tiszteletben kell tartani a választások eredményeit,

és véget kell vetni a visszaéléseknek az igazságszolgáltatásban. "Azért vagyunk itt, együtt a téren, hogy kimondjunk néhány alapvető dolgot. Véget kell vetni a visszaéléseknek az igazságszolgáltatásban, véget kell vetni a gyűlölet és a széthúzás korszakának. Íme, ez a különbség köztünk és azok között, akik akadályozzák, hogy kormányozzunk" - mondta a miniszterelnök.

"Mi megemeltük a béreket, ők ezt ellenezték, és amikor kormányon voltak, csökkentették a fizetéseket. Mi megemeltük a nyugdíjakat, ők ellenezték ezt, és amikor kormányon voltak, csökkentették a nyugdíjakat. Mi elkezdtük az igazságszolgáltatás reformját, ők ellenzik. A román gazdaság nőtt és nőni fog a továbbiakban is. Ők azt mondták, hogy a PSD-kormány intézkedései kibillentik egyensúlyából a gazdaságot. Kinek használ a kormány folyamatos támadása? Vajon azok, akik ezt teszik, valóban jót akarnak az országnak? Én nem hiszem" - fogalmazott beszédében a Dăncilă.

Dragnea: Băsescu ment, a korrupt ügyészek és a DNA vezetője maradt

A Băsescu rendszer, amely kiépítette a párhuzamos államot ugyan elment, de itt maradtak a korrupt ügyészek és az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetője - jelentette ki Liviu Dragnea. A PSD elnöke szerint a nagygyűlés résztvevői méltósággal vállalták, hogy kiállnak 'demokratikus jogaik és szabadságaik mellett'.

"A párhuzamos állam törvénytelen módon használja az állam intézményeit. Több mint három éve, hogy mennie kellet a Băsescu-rendszernek, amely kiépítette a párhuzamos államot, de az eszközei itt maradtak, a korrupt ügyészek maradtak, a DNA vezetője maradt. Láttátok, kivizsgálást indítottak a kormány ellen, csak azért mert kormányoz. Több tucat embert meghurcoltak, akiket utólag rehabilitáltak. A tábornokok maradtak, (...) a fedezet alatt dolgozó újságírók maradtak" - tette hozzá Dragnea.

Klaus Johannis államfőre utalva Dragnea több retorikus kérdést is feltett.

"Amikor azt mondja, hogy nem látja a titkos protokollumokat, akkor vajon a látásával van gondja, vagy a bűnügyével? Amikor azt mondja, hogy a párhuzamos állam egy rossz vicc, akkor nincs humorérzéke vagy nincs más választása?" - kérdezte Dragnea.

"Ne irigyeljük azokat, akik állandóan a korrupcióellenességről dumálnak, s ezzel azt hiszik, hogy megússzák. Nem ússzák meg (...), ők kihasználják a párhuzamos állam által adott úgynevezett hatalmat, de valójában szekusok szánalmas eszközeivé váltak. Ez egy aljas testvériség, egy veszélyes cimboraság, egy szerződés, amely kiiktatná a demokráciát - ez a párhuzamos állam robotképe. Nevezhetjük akárhogy, láthatatlan állam, földalatti állam, vagy egyszerűen szekuritate. Mindenképpen ez egy, az országot belülről pusztító betegség, amely radikalizálta az társadalmat és egymás ellen fordított bennünket" - jelentette ki Dragnea.

"Băsescu után most Klaus Johannis pásztorkodik a párhuzamos állam fölött. A párhuzamos állam nélkül nem nyerte volna meg azokat a pereket, amelyeket az összes többi polgármester elveszített. A párhuzamos állam nélkül eddig már rég egy bíró asztalára jutott volna az az okirat hamisítás, amivel házait megszerezte. A párhuzamos állammal a háta mögött azonban Johannis fenyegetni merészeli Románia kormányfőjét, lebénítja a parlamentet és figyelmen kívül hagyja az alkotmánybíróság döntéseit. S, akkor mit kellene nekünk tennünk? Ölbe tett kezekkel kellene ülnünk? Hagyjuk, hogy csúfot űzzön ebből az országból? Tétlenül nézzük, amiként a szekusok blokkolják a kormány tevékenységét? Remegjünk tőlük? Álljunk félre, hogy újabb technokraták jöjjenek? Ne emeljük többet a béreket és nyugdíjakat? Hagyjuk az igazságszolgáltatást működni úgy, ahogyan azt Macovei elképzelte? Nem - ez a válasz. Nem fogadhatjuk el ezeket. Megálljt kell mondanunk, azt kell mondanunk, hogy vége a visszaéléseknek, elég volt a jelentgetésekből, ne legyen tovább szekuritate, legyen vége a szovjet típusú pereknek, elég legyen a politikai rendőrségből. Elég!" - mondta Dragnea, aki úgy vélte 'a románok felébredtek halotti álmukból'.

Dragnea beszéde után, nagyjából 22 óra körül véget ért a nagygyűlés, a résztvevők pedig hamar szétszéledtek, és a tudósítások szerint nagyon szemetesen hagyták a helyszínt. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS