2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Törvénybe került, hogy nem diszkriminálhatnak a köztiisztviselők

2018. június 10. 10:53, utolsó frissítés: 10:53

„Tovább bürokratizálta és központosította volna a köztisztviselői állások betöltését az új közigazgatási törvénykönyv és ezáltal az önkormányzatok működését akadályozta volna. Az RMDSZ javaslatára a jogszabályt vitató parlamenti különbizottság törölte azokat a cikkelyeket, amelyek bonyolították volna a köztisztviselői állások elfoglalását. Továbbá a Szövetség kezdeményezésére a jogszabály ezután tartalmazni fog a köztisztviselők magatartására vonatkozó olyan előírásokat, amelyek egyértelműen előírják számukra az alapvető emberi jogok betartását és tiltják a megalázó bánásmódot, mindennemű diszkriminációt” – számolt be az új közigazgatási törvénykönyv köztisztviselői rendszert érintő vonatkozásairól Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője azt követően, hogy a héten a jogszabályt vitató parlamenti különbizottság elfogadta a tervezetről szóló jelentést. A jogszabály, amely az RMDSZ módosításait is tartalmazza, hétfőn kerül a szenátus plénuma elé.

Cseke Attila, a közigazgatási törvénykönyvet vitató különbizottság tagja elmondta, az RMDSZ javaslatára törölték azt a rendelkezést, amely szerint mindazoknak, akik köztisztviselői állást szeretnének betölteni, először egy központi rendszerbe kellene bekerülniük egy évente egyszer szervezendő országos vizsgán való részvétellel. „Ez nem jelentene konkrét állást, csupán azt, hogy az illetőt felvették a köztisztviselői testületbe. Majd mikor az önkormányzat kiír egy megfelelő állást, erre a posztra külön vizsgázni kellene. Ez a centralizált rendszer sem a munkavállaló, sem pedig az önkormányzat számára nem előnyös, lehetetlenné teszi, hogy egy állást belátható időn belül betöltsenek, hiszen erre csak azok jelentkezhetnek, akik már szerepelnek a rendszerben” – magyarázta Cseke Attila.

Az RMDSZ szenátora fontos változásnak tartja, hogy ezután a közigazgatási törvénykönyv tartalmazni fog a köztisztviselők magatartására vonatkozó alapelveket is, amelyek tiltják számukra a diszkriminációt. „Volt már arra példa, nem is egy sajnos, hogy köztisztviselők etnikai vagy más alapon diszkrimináltak, megalázó bánásmódban részesítettek állampolgárokat. A hasonló esetek jövőbeni elkerülését célozzák módosító javaslataink. Ezután már a köztisztviselői vizsgának is kötelezően kell tartalmaznia az alapvető emberi jogokra, egyenlő bánásmód elvére vonatkozó kérdéseket” – fogalmazott a szenátor. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS