2021. július 31. szombatOszkár
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kelemen Hunor: kisebbségbarát közigazgatási kódexe lesz Romániának

2018. június 13. 09:36, utolsó frissítés: 09:36

Kelemen Hunor az Erdélyi Magyar Televízió kedd esti híradójában arról beszélt, hogy hosszú egyeztetéseket követően sikerült a közigazgatási kódex tervezetének egy olyan változatát elfogadtatni, amely a mostani törvényeknél hatékonyabban vezérli majd a helyi és központi közigazgatást, ugyanakkor kedvez az anyanyelv-használat szempontjából.


Azt gondolom, hogy amennyiben a képviselőház nem módosít rossz értelemben a közigazgatási kódex tervezetének szenátus által elfogadott változatán, esetleg még javít rajta imitt-amott, egy olyan keretet biztosíthatunk a teljes adminisztrációnak, amely modernebb, hatékonyabb és jobb működést jelent, és a kisebbségek, a magyar közösség szempontjából is előnyös – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.

„Több mint kilencven módosító javaslatunk volt, ebből több mint hetvenet elfogadtak. Mindenik területen sikerült nemcsak az eredeti tervezethez képest, hanem a most érvényben lévő törvényekhez képest is jobb változatot elfogadtatni” – nyomatékosított Kelemen Hunor.

A Szövetség a prefektúrákra, dekoncentrált intézményekre, illetve a sokat vitatott és perek tárgyát képező utca-, útjelző-, irányjelző-, földrajzi helyeket jelző táblák esetében is bővítette az anyanyelv-használat területét.

A prefektúrák hatáskörét az alkotmányos keretek közé rendezte vissza, a polgármesteri, önkormányzati hivatalok szerepét pedig a szubszidiaritás elve szerint növelte meg – tájékoztatott Kelemen Hunor.

„A köztisztviselők esetében azokat a szabályokat módosítottuk, lehetőségeket rendeztük, amelyek eddig nagyon sok esetben a hivatalok működését gátolták. Például töröltük a kontrollt, a cenzúrát a jegyző esetében, amely nem tette volna lehetővé, hogy olyan tervezeteket bocsássanak közvitára az önkormányzatok, amelyeket a jegyző nem látott el a kézjegyével” – sorolta az RMDSZ módosító javaslatainak előnyeit Kelemen Hunor.

A közigazgatási törvény tervezete a szenátusból a döntéshozó képviselőház asztalára került hétfőn. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS