2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elfogadta a képviselőház a Nép Ügyvédjére vonatkozó törvény módosítását

2018. június 13. 14:17, utolsó frissítés: 14:17

Első kamaraként megszavazta a képviselőház a Nép Ügyvédje intézményének megszervezésére és működésére vonatkozó törvényt módosító tervezetet, írja az Agerpres hírügynökség.

Az elfogadott szöveg értelmében a Nép Ügyvédje egyenrangú a miniszterekkel, így minden, ezzel a tisztséggel járó jog megilleti.

Kinevezésének feltételei megegyeznek az alkotmánybírák kinevezési feltételeivel, így nyugdíjba vonulásukkor, vagy nyugdíjuk újraszámításakor az alkotmánybírósági tagok nyugdíjának kiszámítási feltételei szerint kell eljárni.

A módosított változat ugyanakkor megerősíti a Nép Ügyvédjének szerepét a fogyatékos személyek jogainak védelmében, ami az alkotmányos elvek betartásának és a joggyakorlat egységesítésének ellenőrzését illeti.

Több garanciát biztosít a kínvallatást megelőző mechanizmus betartására, a sérülékeny kategóriák védelmére, és kötelezi az intézményeket, hogy azonnal bocsássák az ombudsman rendelkezésére azokat az információkat és dokumentumokat, amelyek szükségesek a feltételezett jogsértések ügyében zajló nyomozáshoz.

A képviselőház első kamaraként szavazott ebben a kérdésben, a döntő fórum a szenátus. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS