2021. július 23. péntekLenke
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Világbank tanulmánya szerint nagy a különbség a vidéki és városi iskolák közt

2018. június 13. 18:21, utolsó frissítés: 18:21

A Világbank nemrég kiadott egy új jelentést, amelyből kiderül, hogy a hazai gyenge teljesítményű iskolák 83%-a rurális közegben működik. A jelentést egy bukaresti szakkonferencián mutatták be, az Agerpres hírügynökség szemlézett belőle, és az is kiderül, hogy Romániában szereznek átlagban az Unióban legkevesebben egy felsőoktatási intézményen diplomát, a lakosságnak csupán 25,6 százaléka.


Amiként arra Halsey Rogers, a Világbank vezető közgazdásza rámutatott: óriási különbség van a vidék és város között az iskolaelhagyás tekintetében is. Míg városon a tanulók 6,2%-a hagyja ott idő előtt az iskolát, vidéken ez az arány négyszer nagyobb, 26,6%-os.

'Románia számára létfontosságú, hogy többet és értelmesebben fektessen az oktatásba' - vonja le a következtetést a tanulmány.

A szakemberek ajánlatai között szerepel az is, hogy a legjobban teljesítő diákokat próbálják bevonni a didaktikai tevékenységbe, és hogy terjesszék ki az oktatást a társadalom szélére szorult, hátrányos helyzetű társadalmi kategóriákból származó gyerekekre is.

A Világbank jelentés szerint európai szinten Románia az egyik olyan ország, ahol a legkevesebbet költenek az oktatásra, a nemzeti össztermék 3,1%-át, míg az UNESCO 4% és 6% közötti finanszírozást tart optimálisnak. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS