2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az amerikai külügyminiszter azt reméli, hogy Észak-Korea 2020-ig leszereli az atomfegyvereit

2018. június 13. 19:34, utolsó frissítés: 19:34

Washington reményei szerint az atomfegyver-mentesítés legnagyobb része 2020-ig megtörténik a Koreai-félszigeten - jelentette ki az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint Mike Pompeo, az amerikai diplomácia vezetője szerdán Szöulban.

Az amerikai külügyminiszter - mint a közlemény ismertette - azt hangoztatta, hogy a Koreai-félsziget teljes atomfegyver-mentesítése az Egyesült Államok által megfogalmazott elvárásoknak megfelelően "ellenőrizhető és visszafordíthatatlan" lesz.

Pompeo megfogalmazásában Washingtonnak "jó oka van" azt remélni, hogy ez az atomfegyver-mentesítés még 2020-ig, azaz az amerikai elnök mandátumának lejárta előtt megtörténik.

Arra az újságírói kérdésre, hogy vajon Donald Trump elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szingapúri csúcsértekezletén megállapodtak-e pontos menetrendben, Pompeo nem válaszolt, csupán megismételte, hogy "jó okunk van a reményre".

Hozzátette azonban: "még sok az elvégzendő munka". Nem válaszolt a külügyminiszter arra a kérdésre sem, hogy a Szingapúrban a két vezető politikus által aláírt dokumentumban miért nem szerepel az atomfegyver-mentesítés konkrét menetrendje.

A "teljes" atomfegyver-mentesítés magában foglalja az ellenőrizhető és visszafordíthatatlan leszerelést is - hangoztatta Mike Pompeo. "Vitatkozhatunk még szavakon, de biztosíthatok mindenkit, hogy ez szerepel a dokumentumban" - szögezte le a tárcavezető. Hozzáfűzte: az ellenőrzés módjairól már megkezdődött az egyeztetés.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS