2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bemutatta a Kolozs megyei RMDSZ az elmúlt évi megvalósításait

2018. június 15. 13:18, utolsó frissítés: 13:19

Csoma Botond, megyei elnök, Oláh Emese Kolozsvár alpolgármestere és Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke, pénteken sajtótájékoztató keretében összegezte az elmúlt egy év RMDSZ-es önkormányzati eredményeit.

„Az elmúlt időszakban jelentős beruházások valósultak meg az RMDSZ-es önkormányzatokban, ezek közül számos az Európai Unió támogatásával. Ezek a beruházások biztosítják, hogy úgy falvakon, mint városokon jobban élhessenek a magyar közösségek.” – mutatott rá Csoma Botond.

„A mandátum félidejénél járunk, jómagam egy éve töltöm be az alpolgármesteri tisztséget. Továbbra is első számú feladatunk a magyar vonatkozású ügyek előmozdítása, illetve a Kolozs megyei és a kolozsvári magyar emberek érdekeinek hatékony képviselete.

A főbejáratokhoz kikerültek a háromnyelvű helységnévtáblák, a györgyfalvi, kajántói és nádaspapfalvi kijáratok esetében elkezdődött az engedélyeztetés. Ezután is napirenden tartjuk ezt a kérdést a polgármesteri hivatalban, mindaddig, amíg valamennyi tábla a helyére kerül.” – nyilatkozta az alpolgármester.

A családon belüli erőszak áldozatainak szánt menhely kialakításának projektje is előrehaladott fázisban van: az ingatlant kijelölte már az önkormányzat, a beruházási munkálatok tervezése folyamatban van.

Az alpolgármester kiemelte továbbá, hogy a lakbértámogatási rendszer módosítása is napirenden van, aminek következtében még több rászoruló család részesülhetne támogatásban.

A Dónát úti bölcsőde megnyitását szeptemberre tervezik, míg a Monostor negyedben a közbeszerzés folyamatban van, és további két bölcsőde előtanulmányait rendelte meg a hivatal. Valamennyi bölcsődében indul magyar csoport is, mutatott rá Oláh Emese.

„Infrastrukturális fejlesztések, műemlék-épületeink megóvása és felújítása valamint a magyarlakta községek, civil és egyházi szervezetek támogatása jelentik a megyei tanácsi RMDSZ frakció munkájának a gerincét.”- így összegezte Vákár István az elmúlt egy év tevékenységeit a Kolozs Megyei Tanácsnál.

A megyei önkormányzat alelnöke kiemelte: az elmúlt évben 80 millió euró értékű útfelújítási és útépítési munkálatokat kezdtek meg az Európai Unió támogatásával.

Ezek két fő nyomvonalat érintenek a Magyarkályán-Magyarpalatka-Bonchida-Nagyesküllő, illetve Dregán-völgye – Szilágy megye határa szakaszon. További munkálatok fejeződtek be, olyan települések érintésével, mint Kolozs, Györgyfalva, Aranyosegerbegy vagy éppen a Tordai-hasadék felé vezető megyei úton. Vákár István kiemelte, hogy az elmúlt időszakban is sikerült támogatni a magyar közösség kulturális és ifjúsági eseményeit, továbbá a történelmi magyar egyházak beruházásait is.

Külön említésre méltó, hogy a Kolozsvári Magyar Napok mellé, felzárkóznak a megye többi városainak magyarnapos rendezvényei is, köztük a megújult Kalotaszegi Magyar Napok rendezvénysorozat is.

A műemlékvédelem terén a válaszúti Bánffy-kastély valamint a kolozsvári Szépművészeti Múzeum és a Redut épületének felújítását emelte ki az alelnök.

A megyei tanács alárendeltségébe tartozó 5 kórház fejlesztését is az elmúlt év eredményei között említette, ezzel kapcsolatban Vákár kihangsúlyozta, a megyei tanács egyik jelentős terve jelen pillanatban a regionális gyerekkórház megépítése. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS