2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis visszaküldte a parlament elé az igazságszolgáltatás megszervezésére vonatkozó törvénytervezetet

2018. június 15. 15:11, utolsó frissítés: 15:11

Újbóli megfontolásra visszautalta a parlamenthez az igazságszolgáltatás megszervezését szabályozó 2004/304-es törvényt módosító tervezetet Klaus Johannis, írja az Agerpres hírügynökség.

Az államfő indoklása szerint a kifogásolt szöveg zavaros, kohrenciát és átláthatóságot nélkülöző részeket tartalmaz, és ezzel áthághatja az igazságszolgáltatási rendszer működését és függetlenségét előíró alkotmányos és nemzetközi követleményeket.

A Liviu Dragnea képviselőházi elnöknek címzett dokumentumban az államfő kifejti, hogy az a kitétel, amely szerint a bíró, az ügyész és az ügyvéd tárgyalóteremben elfoglalt helyének tükröznie kell az erőviszonyok egyenlőségét, zavaros és pontatlan.

Johannis kifogásolja azt az előírást is, amely szerint a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) bírói, illetve ügyészi részlegének döntései megtámadhatók a közigazgatási bíróságon, mert ellentmondanak a CSM-re vonatkozó törvényt módosító jogszabálynak, amely a törvényhozási szakaszban van.

Az államfő szerint az a szabályozás, melynek értelmében a bírósági döntések indoklását az ítélethirdetéstől számított legtöbb 30 napon belül meg kell szövegezni, indokolt esetben kétszer harminc napos meghosszabbítással, nem veszi figyelembe, hogy lehetnek nagyon bonyolult, összetett ügyek, amelyek esetében az indoklás minőségét rontja a határidő miatti sietség.

Johannis arra is felhívja a figyelmet, hogy a szövegben többször utalás történik a CSM-re vonatkozó törvényre, holott az még nem lépett életbe, és bizonytalan az életbe lépésének dátuma. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS