2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tăriceanu szerint a párhuzamos rendszer hibája, hogy Romániára külföldön korrupt országként tekintenek

2018. június 15. 17:05, utolsó frissítés: 17:05

Az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében az emúlt 11 évben Romániáról készült jelentések szinte kizárólag az erőszakszervezetek által közvetített torz képre alapultak - nyilatkozta pénteken Călin Popescu-Tăricean.

A szenátusi elnök azt mondta, állásfoglalást vár az Európai Bizottság részéről az utóbbi időben felszínre került „kényelmetlen igazságokkal” kapcsolatban, illetve magyarázatot arra, hogy miért mellőzte rendszeresen az EB „bizonyos, az igazságügyi rendszert képviselő intézmények és személyek” által elkövetett súlyos visszaélésekre figyelmeztető jelzéseket.

A román felsőház elnöke szerint az európai uniós csatlakozást követően az 1950-es évek Szekuritátéjának modelljére létrehoztak Romániában egy represszív rendszert. Ennek létezésére bizonyíték "a számos visszaélésszerű letartóztatás, a megbilicselt embereknek a kamerák előtt történő megsétáltatása, a különféle dossziékról való szivárogtatás" - véli.

A felsőház elnöke szerint ez „az egyes európai partnereink által is megtűrt” párhuzamos rendszer okolható azért, hogy Romániát olyan országként tartják számon jelenleg, amelyet korrupt törvényhozók és korrupt kormány vezet.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS