2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dan Barna: Tăriceanu Orbán Viktor illiberális testvérévé vált

2018. június 15. 17:53, utolsó frissítés: 17:53

Călin Popescu-Tăriceanu legutóbbi nyilatkozatai arra világítanak rá, hogy a szenátus elnöke Orbán Viktor magyar miniszterelnök "illiberális testvérévé vált" - nyilatkozta pénteken a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna.

"Nehéz hét következik a demokrácia számára. Ezt Călin Popescu-Tăriceanu mai nyilatkozatai is előrevetítik, aki Orbán Viktor illiberális testvérévé vált. Káosz, széthúzás és önkény - ezek a legfőbb jellemzői a Dragnea-Tăriceanu-adminisztrációnak, amely egy évvel ezelőtt megbuktatta saját kormányát, rávilágítva arra, hogy bármire képes, csak hogy szabaduljon meg az igazságszolgáltatástól" - írja egy Facebook-bejegyzésben Dan Barna.

Barna szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta kormány éves mérlege katasztrofális, most pedig "egy alkotmányellenes manőverrel államcsínyre készülnek - fel akarják függeszteni tisztségéből az államfőt, hogy szétrombolhassák azt, ami még talpon maradt".

Az USR elnöke bejegyzésében rámutat: csak tavaly 220.000 ember hagyta el az országot, elszabadult az infláció, eladósították a következő generációkat, folyamatosan támadják az igazságszolgáltatást és csonkítják az államelnök jogkörét.

Călin Popescu-Tăriceanu pénteken azt nyilatkozta, hogy az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében az elmúlt 11 évben Romániáról készült jelentések szinte kizárólag az erőszakszervezetek által közvetített torz képre alapultak.

A szenátusi elnök azt mondta, állásfoglalást vár az Európai Bizottság részéről az utóbbi időben felszínre került "kényelmetlen igazságokkal" kapcsolatban, illetve magyarázatot arra, hogy miért mellőzte rendszeresen az EB "bizonyos, az igazságügyi rendszert képviselő intézmények és személyek" által elkövetett súlyos visszaélésekre figyelmeztető jelzéseket.

"Az EB részrehajló, olykor egyenesen partizán politikája miatt az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust foglyul ejtette a Román Hírszerző Szolgálat és az Országos Korrupcióellenes Ügyészség irányította okkult és törvény feletti befolyásrendszer, így az csak egy újabb eszközzé vált a jogállammal párhuzamos rendszer kezében, hogy nyomást gyakoroljon ellenfeleire" - fogalmazott Tăriceanu az Európai Szenátusok Szövetségének a román parlament épületében zajló 19. közgyűlésén.

A román felsőház elnöke szerint az európai uniós csatlakozást követően az 1950-es évek Szekuritátéjának modelljére létrehoztak Romániában egy represszív rendszert. Ennek létezésére bizonyíték "a számos visszaélésszerű letartóztatás, a megbilicselt embereknek a kamerák előtt történő megsétáltatása, a különféle dossziékról való szivárogtatás" - véli.

"Az ártatlanság vélelmét gyakorlatilag eltörölték, a bírákra pedig folyamatosan nyomást gyakoroltak - akár közvetlen, nyilvános fenyegetéssel is -, hogy olyan ítéletet hozzanak, amilyent az Országos Korrupcióellenes Ügyészség kért a Román Hírszerző Szolgálat parancsára. Amikor pedig ezek a módszerek nem működtek, bűnvádi eljárást indítottak azok ellen a bírók ellen, akik igazságos ítéleteket hoztak" - mondta Tăriceanu, hozzátéve, hogy az EB által is bátorított rendszer a közelmúltig legyőzhetetlennek vélte magát.

A felsőház elnöke szerint ez "az egyes európai partnereink által is megtűrt" párhuzamos rendszer okolható azért, hogy Romániát olyan országként tartják számon jelenleg, amelyet korrupt törvényhozók és korrupt kormány vezet.
(Agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS