2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elfogadta a képviselőház a büntetőeljárási törvénykönyv módosításait

2018. június 18. 22:17, utolsó frissítés: 22:17

A képviselőház hétfőn este elfogadta a büntetőeljárási törvénykönyv módosításait. A tervezetre 175 képviselő igennel, 78 nemmel szavazott, míg 1 képviselő tartózkodott.

A parlamenti szavazást megelőzően az ellenzéki pártok azt kifogásolták, hogy hétfőn az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság ugyan pozitívan véleményezte a büntetőeljárási törvénykönyvet módosító tervezetet, de több módosító javaslatot is elfogadott. Az ellenzéki pártok szerint nem volt idejük ezeket még átolvasni sem, és a kormánypártoknak "sürgős volt megszavazni a tervezetet".

A PSD-ALDE kormánykoalíció ezzel szemben azzal érvelt, hogy a büntetőeljárási törvénykönyv módosításai már régóta közvitán voltak, és minden érintettel egyeztettek a tervezetről.

A parlamenti különbizottság hétfőn, újonnan javasolt módosításai közül az egyik, hogy az ügyvéd indokolatlan hiányzása nem vonhat maga után a vádlottat érintő jogi következményeket. Egy másik módosítás szerint a vádlott javait vagy más javakat csak abban az esetben lehet elkobozni, ha megalapozott bizonyíték van arra, hogy bűncselekmény nyomán jutott azokhoz.

A tervezetet korábban a szenátus is megszavazta.

A büntetőeljárási törvénykönyv módosításai között szerepel, hogy a törvénytelenül szerzett bizonyítékok semmisek, csak azokkal a feljelentőkkel köthető vádalku, akik az elkövetéstől számított fél éven belül tanúskodnak egy bűncselekményről, a fellebbviteli bíróság pedig nem marasztalhat el egy első fokon felmentett vádlottat, csak ha új bizonyítékok merülnek fel, vagy megismétli a bizonyítási eljárást.

A tervezetbe az is bekerült, hogy az ügyészségeknek automatikusan ejteniük kell a vádat minden olyan bűnvádi eljárásban, amelynél egy éven belül nem sikerült vádat emelniük.

Ha egy gyanúsított ellen a nyomozás során titkos megfigyelést rendelnek el, arról a megfigyelés befejezése után legkésőbb tíz nappal írásban kell majd értesíteni érintettet, a jegyzőkönyvek tartalmát és magukat a felvételeket - amennyiben az igényli - a gyanúsítottnak is be kell majd mutatni.

A módosítás során a román médiában folyamatosan jelen lévő bilincscsörgésnek is megpróbáltak gátat szabni a törvényhozók azzal, hogy az eljárásjog korlátozná a sajtó hozzáférését bizonyos információkhoz a bűnvádi eljárás során, amennyiben pedig közérdekű volta miatt mégis nyilvánosságra hozzák egy részleteit, az ügyészségek számára tilos lesz, hogy bűnösként állítsanak be egy gyanúsítottat a jogerős ítélet előtt.

A büntetőeljárás módosítását a Florin Iordache - a tavalyi korrupcióellenes tüntetések nyomán lemondott - volt igazságügyi miniszter által vezetett parlamenti különbizottság dolgozta ki. (hotnews, hírszerk, agerpres, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS