2021. január 22. péntekVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elfogadta a képviselőház a családon belüli erőszak visszaszorításáról szóló törvény módosításait

2018. június 19. 09:06, utolsó frissítés: 09:06

Döntő kamaraként jóváhagyta hétfőn a képviselőház a családon belüli erőszak megelőzését és visszaszorítását szolgáló, 2003/217-es törvényt módosító tervezetet, írja az Agerpres hírügynökség.


A jogszabály többek között rendelkezik az átmeneti távoltartási rendelet súlyos esetekben történő bevezetéséről, továbbá kötelezi a helyi hatóságokat, hogy adatbázisokat készítsenek a családon belüli erőszak áldozatait segítő szolgálatokról, központokról.

Kötelezi továbbá a hatóságokat, hogy szociális központokat létesítsenek és működtessenek, és arról is rendelkezik, hogy elektronikus megfigyelőrendszer segítségével ellenőrizzék a távoltartási végzés betartását.

Az illetékes helyi és központi hatóságoknak szabályos időközönként releváns statisztikai adatokat kell gyűjteniük a családon belüli erőszakkal kapcsolatos esetekről, egyrészt felmérendő az áldozatokat segítő szolgálatok hatékonyságát, másrészt a családon belüli erőszak okainak és hatásainak tanulmányozása érdekében.

Az adatokat a nők és férfiak közötti országos esélyegyenlőségi ügynökség összesíti, amelynek évente közölnie kell egy megyékre leosztott felmérést a családon belüli erőszakról - áll még a jogszabályban.

A képviselőház döntő kamaraként szavazott a tervezetről. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS