2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kínai testvérvárosa lesz Szászrégennek

2018. június 19. 09:48, utolsó frissítés: 09:48

Hétfőn, június 18-án a kínai Shanxi tartomány küldöttségét fogadta a Maros megyei tanácsnál Péter Ferenc, a Maros Megyei tanács elnöke és Maria Precup, Szászrégen polgármestere. A kínai tartomány 2000 óta ápol testvérkapcsolati viszonyt Maros megyével.

A kínai küldöttséget Gao Weidong, Shanxi Tartomány Népi Kongresszusának alelnöke vezette, és tagjai között volt még Zhao Jianping, a népi kongresszus igazságügyi bizottságának vezetője, Li Yaming, a sérült személyek szövetségének elnöke, Wei Zaixue, Yuncheng város alpolgármestere, Li Shitao, a népi kongresszus állandó bizottságának tagja és Xu Liang, Shanxi Tartomány Kormányának Nemzetközi Kapcsolatokért Felelős Osztályának képviselője.

A marosvásárhelyi látogatás keretében Szászrégen polgármestere, Maria Precup és Yuncheng alpolgármestere, Wei Zaixue szándéklevelet írtak alá, ez az első lépés annak érdekében, hogy a két város partnerségi egyezményt kössön.

A dokumentum értelmében mindkét fél arra fog törekedni, hogy előmozdítsa az emberek közötti kapcsolatokat, a két város gazdasági és kereskedelmi kapcsolatát, valamint hogy ösztönözzék az ipar, a mezőgazdaság, a tudomány és a technológia, a kultúra, a turizmus és az oktatás területén folytatott cseréket és együttműködéseket.

„Shanxi tartomány 1997-ben egy hasonló szándéklevelet írt alá Maros megyével, majd három évvel később, 2000-ben kötöttük meg a testvérkapcsolatra vonatkozó protokollumot. A mostani látogatással ezt a hosszú évek óta tartó kapcsolatot szeretnénk erősíteni.

Úgy gondolom, hogy a mai nap alapját képezheti egy jövőbeni együttműködésnek a vegyipar, a megújuló energiák, és a közigazgatási szolgáltatások területén” – nyilatkozta a hivatalos találkozó után Gao Weidong, Shanxi Tartomány Népi Kongresszusának alelnöke.

„Örvendek annak, hogy Szászrégen, amely egy fejlődő város, partnerségre lép Yuncheng városával.

Úgy vélem, hogy fontos a tapasztalatok cseréje és a különböző projektek kapcsán való együttműködés a világ különböző részeiről származó partnerekkel, mert lehetőséget nyújt számunkra, hogy gazdagítsuk ismereteinket, jobban végezzük a munkánkat, és megmutassuk másoknak, hogy milyen értékeink és erősségeink vannak Maros megyében” – emelte ki Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke.

„Az állampolgárok jóléte minden polgármester prioritása. Adminisztratív feladataink, napi tevékenységeink és projektjeink mellett felelősségünk az is, hogy olyan megoldásokat keressünk, amelyek lehetővé teszik közösségeink számára a nyitottságot, a tapasztalatcserét és legfőképpen a gazdasági lehetőségek kihasználását.

Köszönöm a kínai küldöttség és jövőbeli partnereink képviselőinek a kezdeményezést, és köszönetet mondok a román kormánynak és a Maros Megyei Tanácsnak, hogy támogatták ezt a találkozót. Biztos vagyok abban, hogy ez az együttműködés mindkettő fél számára gyümölcsöző lesz” – mondta Maria Precup, Szászrégen polgármestere.

A Maros megyei látogatás keretében a kínai delegáció tagjainak ellátogattak a marosszentgyörgyi Semtest BNV bikatelepre és az Apollo gyógyászati és fürdő központba.

Shanxi tartomány Kína északi részén helyezkedik el, területe 156.600 négyzetkilométer, és mintegy 37 millió lakosa van. A Maros megye és Shanxi tartomány közötti testvérkapcsolati egyezményt 2000. július 23-án írták alá Marosvásárhelyen.

A partnerség értelmében a két fél erősíteni fogja a két régió közötti gazdasági kapcsolatokat, valamint a tudomány, a kultúra és a közigazgatás területén való együttműködést. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS