2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ezért nem szavazta meg az RMDSZ a gazdasági miniszter leváltását

2018. június 19. 09:53, utolsó frissítés: 09:53

Nem szavazta meg az RMDSZ szenátusi frakciója a gazdasági miniszter leváltását célzó egyszerű indítványt, tekintettel arra, hogy az indítvány szövege számos olyan általános gazdasági problémát sorol, amelyeket képtelenség öt hónap alatt megoldani.

„Képtelenség megoldani az ellenzék által felsorakoztatott problémákat 5 hónap alatt. Ennyi idő telt el, amióta Daniel Andrușcă a tárcavezetői tisztséget látja el a gazdasági minisztérium élén.

Egyetértünk az ellenzéki pártok megállapításával, hogy a gazdasági miniszter nem tájékoztatta megfelelően a közvéleményt tevékenységéről. Egyetértünk azzal is, hogy valós gazdasági stratégiára van szükség, illetve egyértelmű fejlesztési irányvonalakra a jobb gazdasági mutatók érdekében, de ehhez lehetőséget kell adnunk a tárcavezetőnek, hogy végezhesse a dolgát, hogy bizonyíthasson.

Ebből a megfontolásból az RMDSZ nem támogatta a gazdasági tárca vezetője ellen beterjesztett egyszerű indítványt” – nyilatkozta Antal Lóránt szenátor hétfőn a gazdasági miniszter leváltását célzó egyszerű indítvány szavazását követően.

A Hargita megyei szenátor szerint az egyszerű indítvány egy demokratikus eszköz, amely lehetőséget biztosít arra, hogy az ellenzéki pártok megfogalmazhassák kritikájukat a kormány képviselőivel szemben, valamint arra is, hogy reális vitát folytasson a parlament a romániai valóságról.

„Az ellenzéki pártok azonban kettős mércét alkalmaznak, amikor például olyan állami vállalatok rossz helyzetét kérik számon a jelenlegi miniszteren, mint az Oltchim vállalat.

A Râmnicu Vâlcea-i vegyipari üzem ellen 2013-ban indult fizetésképtelenségi eljárás, amikor a liberálisok is kormányon voltak. Kifogásolják emellett továbbá a szuverén fejlesztési és befektetési alapot is, mondván, hogy ez nem fogja megoldani az állami vállalatok anyagi problémáit.

A 33 román állami vállalat részvényeit tartalmazó alap még nem működik, ki kellene várni, hogy képes-e hozni a várt eredményeket, a nagyszabású infrastrukturális beruházások megvalósítani” – hangsúlyozta a szenátor.
Antal Lóránt szerint legalább egy éves türelmi időt kellene biztosítani a gazdasági miniszternek, és ezt követően a parlament elé hívni, hogy eredményeiről beszámoljon. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS