2021. január 22. péntekVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Lakbérpótlékot kapott a polgármesteri hivataltól néhány kolozsvári nélkülöző

2018. június 19. 16:06, utolsó frissítés: 16:07

Kolozsvár önkormányzata átmeneti segítséget nyújtott a hátrányos helyzetű, társadalmilag kirekesztett személyek, illetve családok számára. A polgármesteri hivatal még egy februárban elfogadott határozat alapján átvállalta néhány rászoruló lakásbérleti díjának egy részét.


Emil Boc
kolozsvári polgármester, a Facebookon közölte, hogy a polgármesteri hivatal, a benyújtott 43 lakásbérleti támogatásról szóló pályázatból 29 kérelmet fogadott el, amelyből jelen pillanatig 14-et fizetett ki.Kik lehettek jogosultak lakbérpótlékra?:

- azok a Kolozsvárra szóló személyazonossági igazolvánnyal, vagy tartózkodási engedéllyel rendelkezők pályázhattak, akik legalább 24 hónapja a város lakosai.

- A 26 év alatti, gyerekotthonból kikerült fiatal felnőttek;

- A kolozsvári lakosként regisztrált hajléktalan személyek vagy családok, akik a város területén élnek; az olyan, lakás nélküli személyek, akiknek egy vagy több gyereke gyermekotthonban vagy nevelőszülőknél él, de akik esetében kilátásban van a család egyesítése;

- A családon belüli erőszak áldozatai szerepelnek.

A lakbér-támogatást az önkormányzathoz tartozó Egészségügyi és Szociális Igazgatóság költségvetéséből fedezik a hatóságok.

A lakbér-támogatási programban részt vevő munkanélküli, de munkaképes személyeknek a támogatásért cserébe közmunkát kell vállalniuk egy bizonyos, a támogatás függvényében megállapított óraszámban. 

A segélyből csak azok a kolozsvári illetőségű, gyermekotthonban nevelkedett, legfeljebb 26 éves fiatalok, vagy családon belüli erőszak áldozatai részesülhettek, akiknek havi nettó bevétele nem haladja meg a fejenkénti 1500 lejt.

Segélyhez juthattak ugyanakkor azok a társadalmi kirekesztettség által fenyegetett családok vagy egyedülálló személyek, akik esetében a havi nettó jövedelem családtagonként legfeljebb 783 lej, illetve az egyedülállók esetében 1500 lej volt.

Nem részesülhettek a segélyből azok a kolozsvári lakosként nyilvántartott személyek, akik életvitelszerűen más helységben tartózkodnak

A lakbér-támogatást igénylőknek eleget kellett tenniük egy sor feltételnek: sem ők, sem családtagjaik nem lehettek ingatlantulajdonosok, és nem élhettek egy önkormányzati szociális lakásban; nem adhattak el tulajdonukban levő lakást az elmúlt tíz évben; lakásvásárlás vagy lakásépítés céljából sem részesülhettek állami segélyben.

A támogatási kérés benyújtásakor az igénylőknek egy formanyomtatványt kellett kitölteniük, aminek kielemzésekor az elbíráló bizottság megállapított egy bizonyos pontszámot.

A pontszám és kategória függvényében az igénylők 900, 1200,de legtöbb 1400 lejes támogatásban részesülhettek. A támogatást a lakástulajdonos számlájára utalja át a Szociális és Egészségügyi igazgatóság. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS