2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az alkotmánybíróság elutasította az államfőnek a referendumtörvény módosításaival kapcsolatos indítványát

2018. június 19. 16:27, utolsó frissítés: 16:27

Befogadhatatlanként elutasította kedden az alkotmánybíróság Klaus Johannis államfőnek a referendumtörvény módosításaival kapcsolatos indítványát, írja az Agerpres hírügynökség.

A taláros testület keddi közleménye értelmében többségi szavazattal befogadhatatlannak minősítették és elutasították az elnök indítványát.

A végleges és általánosan kötelező érvényű döntést Románia elnökével is közlik - mutat rá a közlemény.

A referendumtörvényt módosító jogszabály értelmében az alkotmánymódosítást célzó referendumot 30 napon belül meg kell szervezni attól számítva, hogy a parlament elfogadta az erre vonatkozó indítványt. A tervezet gyakorlatilag megfosztja az államfőt attól a jogától, hogy döntsön egy népszavazás kiírásáról.

Április 18-án Klaus Johannis államfő közölte, hogy nem hirdeti ki a referendumtörvényt abban a formájában, ahogy azt elküldték az Államelnöki Hivatalhoz, majd hozzátette: alkotmányossági kifogást emel a törvénnyel kapcsolatban.

Közben április 4-én a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és a Népi Mozgalom Párttal (PMP) közösen megtámadta a tervezetet az alkotmánybíróságon, a taláros testület azonban elutasította beadványukat. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS