2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Kovászna megyei prefektus azt kéri a háromszékiektől, hogy öltözzenek trikolór-színekbe

2018. június 20. 09:28, utolsó frissítés: 09:28

Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa azt kérte kedden egy közleményben a háromszékiektől, hogy június 25-26-án a Román Zászló Napján öltözzenek piros-sárga-kék színekbe. A közleményt a Sláger Rádió idézi, eszerint a prefektus nem pontosította, hogy vajon azt szeretné, hogy mindhárom színbe öltözzenek azokon a napokon az állampolgárok, vagy elég, ha csak az egyikbe.

Az apropó pedig az, hogy Kovászna megyei prefektúra kétnapos, nagyszabású ünnepséget szervez Románia nemzeti zászlójának napja alkalmával, Sepsiszentgyörgyön az Állomás negyedi román katona szobránál. Sebastian Cucu közleménye szerint jövő hétfőn a katonaszobor melletti árbocról levonják a román trikolórt, amelyet elvisznek sepsiszentgyörgyi katonai laktanyába, felvonják és megszentelik a kápolnában. Kedden folytatódik a ceremónia, amikor a román nemzeti zászló ismét visszakerül az Állomás negyedi román katona szobra melletti zászlórúdra. A jövő keddi zászló felvonási ünnepséget a brassói repülős klub által biztosított légi bemutató színesíti.

A sepsiszentgyörgyi román katona szobra mellett felvont román trikolór három évvel ezelőtt, november 30-án vált híressé, amikor a háborús veteránok helyi vezetője riasztotta a hatóságokat, mert állítása szerint az éjszaka leple alatt eltűnt a román zászló és helyébe székely zászló került. A prefektus állítólag azonnal egy új román zászlóval sietett a helyszínre és visszahelyezte azt. Az eset szépséghibája, hogy a zászlócserének nincs egyetlen szemtanúja sem és erről egyetlen felvételt sem mutattak be. A háromszéki rendőrség nyomozást indított az ügyben, de azt azóta sem zárták le. (slagerradio)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS