2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szenátus: A választott tisztségviselők megőrizhetik mandátumukat, amennyiben pártjuk fúzióra lép egy másik alakulattal

2018. június 20. 18:28, utolsó frissítés: 18:28

Döntő házként elfogadta szerdai ülésén a szenátus a helyi választott tisztségviselők jogállásának módosítását. Ennek értelmében a helyi és megyei tanácsosok, polgármesterek és megyei tanácsok elnökeinek mandátuma nem szűnik meg, amennyiben a párt, amelynek színeiben jelöltették magukat, fúzióra lép egy másik alakulattal - írja az Agerpres.

A módosítást 77 szenátor támogatta, 34-en ellene szavaztak (a Nemzeti Liberális Párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Népi Mozgalom Párt törvényhozói).

A módosított szöveg értelmében a helyi és megyei tanácsosok, polgármesterek és a megyei tanácsok elnökei mandátumuk kitöltése előtt elveszítik tisztségüket, amennyiben megszűnik a párttagságuk, kivéve, ha a párt fúzióra lép egy másik alakulattal. Ez esetben az érintett választott tisztségviselők függetlenként folytatják mandátumukat.

"Nem szeretnénk, hogy valaki elveszítse a mandátumát, mert pártja olyan döntést hoz, amely független az ő akaratától" - magyarázta Şerban Nicolae PSD-s szenátor. Eugen Pîrvulescu szenátor elmondta, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) "kategorikusan" elutasítja a politikai vándorlást és ezt a jogszabályt.

Florina Presadă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora szerint nem erkölcsös egy ilyen jogszabály, ugyanis ha egy helyi tisztségviselőt egy párt listáján választottak meg, az azt jelenti, hogy egy politikai program alapján került tisztségbe, de ha más párt tagjává válik, már nem képviselheti ugyanazokat az embereket, akik előzőleg rá adták voksukat.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS