2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bizalmatlansági indítványt terjesztett be a PNL, az USR és a PMP a kormány ellen

2018. június 20. 19:27, utolsó frissítés: 19:27

A kormány leváltása érdekében bizalmatlansági indítványt terjesztett a parlament elé szerdán a PNL, az USR és a PMP 152 törvényhozója, akik szerint a Viorica Dăncilă vezette kabinet Románia leggyengébb kormánya 1990 óta.

Az indítvány benyújtó a magas infláció, a hitelek drágulása és az igazságügyi reform miatt bírálja a kormányt.

"A Dăncilă-kormányt joggal lehet a drágítások kormányának nevezni" - fogalmaznak az indítvány megszövegezői, akik felróják többek között, hogy 2012 óta 100 milliárd lejjel nőtt az államadósság, hogy az állami befektetésekre előirányzott pénzt 2018-ban is "feláldozták" a költségvetéssel kapcsolatos problémák megoldása érdekében, és hogy tovább késnek az infrastrukturális beruházások.

A bizalmatlansági indítvány hangsúlyozza továbbá, az igazságügyi rendszer legégetőbb problémáit nem sikerült orvosolni, ehelyett a kormány is a "rejtett tervet" szolgálta, azon dolgozott, hogy vezető politikusait megvédje a büntetőjogi felelősségre vonástól.

"Ha PSD-ALDE koalíció a választási kampányban elárulta volna, hogy a bűnözők érdekében akar kormányozni és Dăncilă lesz a kormányfő, nem szavazták volna meg őket" - mondta Raluca Turcan, a PNL frakcióvezetője, az ellenzék azon meggyőződésére utalva, hogy a kormánypártok saját korrupt politikusaik megmentése érdekében akarják korlátozni az ügyészek mozgásterét és enyhíteni a büntetőjog szigorát.

A PNL vezérszónoka szerint Dăncilă alkalmatlan a kormányfői tisztségre, és kizárólag Liviu Dragnea, a PSD elnökének utasításait hajtja végre, akinek az akaratával nem mer szembeszállni.

Dan Barna, az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke úgy vélekedett: Dăncilă nemcsak nevetségessé teszi Romániát, de "kizárja" az országot Európából, még mielőtt - jövő januártól - átvehetné az unió soros elnökségét.

Eddig két olyan eset volt, amikor az ellenzéknek, egy pedig, amikor a kormánytöbbségnek sikerült bizalmatlansági indítvánnyal leváltania a kormányt. A házszabályban rögzített évi két bizalmi szavazás lehetőségét azonban a mindenkori ellenzék sokkal gyakrabban ki szokta használni. A kormány megbuktatásához most legkevesebb 233 szavazatra van szükség.

A bizalmatlansági indítványt öt napon belül fel kell olvasni a parlament plénuma előtt, újabb három napon belül pedig meg kell szervezni a szavazást a kormány sorsáról. (agerpres/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS