2021. január 22. péntekVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

RMDSZ: ne szüntethessenek meg kisebbségi osztályokat ez után az adott kisebbséget képviselő szervezet beleegyezése nélkül

2018. június 20. 20:50, utolsó frissítés: 21:59

A képviselőház szerdán tárgyalta az RMDSZ azon kezdeményezését, amely szerint nem szüntethetnek meg kisebbségi nyelven működő osztályokat az adott kisebbséget képviselő szervezet beleegyezése nélkül - írja tájékoztatójában a szövetség. A kezdeményezésről a végső döntést a szenátus hozza meg.


Az RMDSZ kezdeményezése szerint az oktatási törvény módosítása értelmében ezentúl csak akkor szüntethetnek meg vagy szervezhetnek át kisebbségek nyelvén működő osztályokat, amennyiben az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalával együttműködő kisebbségi tanács, vagy az adott kisebbséget a parlamentben képviselő szervezet a beleegyezését adta.

Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese elmondta, azért volt szükség erre a kezdeményezésre, mert többször szembesültek azzal az állapottal, hogy bár törvényesen működtek a magyar tannyelvű osztályok, mégis a szaktárca úgy döntött, hogy átszervezi vagy megszünteti azokat. „Ezentúl lehetőségünk lesz arra, hogy szakmai és törvényes érvek mellett megvétózzuk ezen, kisebbségi nyelven működő osztályok átszervezését, megszüntetését” – idézi a közlemény a Bihar megyei parlamenti képviselőt. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS