2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alkotmánybírósági óvást nyújtott be az RMDSZ a magántulajdon védelmének érdekében

2018. június 21. 16:09, utolsó frissítés: 16:09

Alkotmányellenesnek tartja az RMDSZ a közhasznú kisajátításokat szabályzó törvény legutóbbi módosítását, ezért a törvény felülvizsgálása céljából óvást fogalmazott meg és iktatott június 21-én az Alkotmánybíróságon.

A Szövetség törvényhozói szerint olyan, többféleképpen értelmezhető kifejezések kerültek a jogszabály szövegébe, amelyek veszélybe sodornák magántulajdonhoz való jogot.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője elmondta, hogy aggályosnak tartják a közhasznú kisajátításra vonatkozó törvény módosítását, hiszen olyan kifejezések kerültek a törvény szövegébe, amelyek többféleképpen értelmezhetőek, így a közhaszon érdekében gyakorlatilag bármilyen indokkal elindulhat a kisajátítás folyamata:

„a június 13-án megszavazott törvénybe bekerült egy olyan passzus, amely kimondja, hogy városmegújításra, regenerációra hivatkozva bármilyen magántulajdont ki lehet sajátítani. A városmegújítás azonban rengeteg mindenről szólhat, ez nincs pontosítva a törvény szövegében, így visszaélésekre kerülhet sor, amelyek a magántulajdonhoz való alapvető jogot alapjaiban rengetnék meg. Úgy értékeljük, hogy amennyiben közhasznú kisajátításra van szükség egy önkormányzaton belül, akkor azt pontos és konkrét cikkelyek mentén kell lebonyolítani”.

A politikus példaként elmondta, hogy amennyiben egy önkormányzati vezető valamilyen beruházást indítana el a közjó érdekében, és az érintett ingatlan magántulajdonban van, akkor nem sajátíthatja ki önkényesen azt, csak azért mert városmegújításra, regenerációra hivatkozik.

A Szövetség Hargita megyei törvényhozója elmondta, hogy ha a parlament által elfogadott törvény érvénybe lép, számos problémát fog okozni tekintettel arra, hogy többféleképpen lehet értelmezni azt, hogy mikor indokolt a kisajátítás. „Reméljük, az Alkotmánybíróság mielőbb megtárgyalja óvásunk és helyt ad módosításnak, így a parlamentben pontosítunk a procedúrán. A magántulajdonhoz való jogot nem lehet ilyen pontatlan, többféleképpen értelmezhető előírásokkal veszélyeztetni” – fogalmazott a képviselő.

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője elmondta, hogy a közhasznú kisajátításra vonatkozó 255/2010 –es törvény aggályos módosítása a PSD és a PNL együttműködésének eredményeként született.

Az Szövetség által benyújtott óvást az USR képviselői is támogatták kézjegyeikkel. Az Alkotmánybírósági óvás teljes szövege ITT tekinthető meg. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS