2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az USR a belügyminiszter és a csendőrség országos főkapitányának menesztését követeli

2018. június 21. 16:36, utolsó frissítés: 16:50

Carmen Dan belügyminiszter és Sebastian Cucoş országos főkapitányának menesztését kéri a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) amiatt, ahogyan a rendfenntartó erők felléptek szerda este a fővárosi Victoriei-téren tüntetőkkel szemben.

Dan Barna, az USR elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón közölte, hogy kéri Carmen Dan és Sebastian Cucoş leváltását, mert szerinte a belügyminiszter és a csendőrség főkapitánya az általuk vezetett intézményeket „Liviu Dragnea fegyvert tartó karjává” változtatták. Barna szerint ami szerdán történt, az annak a rendőrállamnak az erőfitogtatása volt, amivé a Szociáldemokrata Párt (PSD) akarja változtatni Romániát.

Az USR vezetője ugyanakkor súlyosnak nevezte, hogy „a PSD megkezdte a sajtó elhallgattatását”, és közölte, hogy pártja fegyelmi eljárást kezdeményez a négy PSD-s képviselő (Dorel Căprar, Vlad Bontea, Ilie Toma és Cristian Buicu) ellen, akik a parlament épületében a média dolgozóival szemben erőszakosan léptek fel.

A csendőrök által feltartóztatott német újságíróval kapcsolatban azt mondta: Paul Wagner kíméletlen cikket közölt Teleorman megyéről, ezért „a dél-amerikai diktatúrák módszeréhez hasonlóan emelték ki a tömegből.

A csendőrség eléggé brutálisan lépett fel a szerdai tüntetésen, nem riadtak vissza a paprikaspray használatától és a testi fenyítés alkalmazásától sem. Az alábbi videóban éppen a Románia 100 egyik aktivistáját próbálják rendbe hozni, aki rosszul lett a paprikaspraytől:Itt pedig egy rövid összeállítást lehet megtekinteni a szerdai nap eseményeiről. Néhány felvétel is tanúskodik a csendőrség rendkívül agresszív fellépéséről:

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS