2021. május 10. hétfőÁrmin, Pálma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

3 év 6 hónap börtönbüntetést kapott Liviu Dragnea

2018. június 21. 18:33, utolsó frissítés: 19:31

Alapfokon 3 év hat hónapra ítélte a Legfelsőbb Bíróságk Liviu Dragneát, a Szociáldemokrata Párt elnökét egy korrupciós ügyben csütörtökön. Az ítélet nem jogerős, Dragneának lehetősége van még fellebezni.


A pártelnököt hivatali visszaélésre való felbujtásban bűnösnek találta a bíróság, a közokirat-hamisításra való felbujtás vádja alól viszont felmentették.

A 3 év 6 hónap szabadságvesztést kiszabó büntetést a bíróság összevonta a referendum-perben kiszabott 2 év felfüggesztett börtönbüntetéssel, a felfüggesztett szabadságvesztést pedig letöltendőre módosította, így a végleges ítélet 3 év 6 hónap letöltendő börtön.

Ezt az ítéletet két bíró támogatta a háromtagú testületből, a harmadik Dragnea felmentését kérte.

Az ügyben más vádlottak ellen is ma született alapfokon ítélet, így Alesu Floreát, a Teleorman megyei gyerekvédelmi hivatal volt vezetőjét 3 év, 7 hónap és 20 nap szabadságvesztésre ítéltek hivatali visszaélés miatt, Milos Rodicát, a gyerekvédelmi hivatal igazgatóját 3 évre ítéltek, szintén hivatali visszaélés miatt, Olguța Șefut, ugyanazon hivatal igazgató-helyettesét összese négy év szabadságvesztésre ítéltek hivatali visszaélés és közokirat-hamisítás bűntette miatt, Ionel Marineci volt igazgatósági tag 3 év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, ugyanennyit Valentina Marica, szintén a hivatal vezetőségi tagja, Bombonica Prodana, Dragnea volt felesége ellen a per megszüntetését kéri a bíróság, és 1000 lej kifizetésére kötelezi, Claudiu Balaban volt igazgatósági tagot 3 év felfüggesztettre, Gheorghe Nicușor volt igazgatót a gyermekvédelemnél négy év letöltendőt kapott, Anisia Niculina Stoica, aki a Teleorman megyei PSD-ben funkciót töltött be, amikor Dragneáék az alkalmazását kérték a gyerekvédelemhez, éw qki beismerte az ellene felhozott vádakat, 4 év börtönbüntetés vár rá, Adriana Botorogeanu, aki szzntén titkárnő volt a PSD-nél, két év felfüggesztett büntetést kapott.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) 2016. július 15-én állította bíróság elé hivatali visszaélésre való felbujtás és csalás miatt a Szociáldemokrata Párt elnökét, Liviu Dragneát, aki a tettek elkövetése idején a Teleorman Megyei Tanács elnöke volt.

Ugyanabban az ügyben Dragnea volt feleségét, Bombonica Prodanát, a Teleorman megyei gyermekvédelmi igazgatóság akkori magas beosztású hivatalnokát, valamint további kilenc személyt is bíróság elé állított a vádhatóság.

A DNA szerint Dragnea közbenjárt annak érdekében, hogy a gyermekvédelmi igazgatóság alkalmazzon két személyt, akikről tudta, hogy valójában mindketten a Szociáldemokrata Párt Teleorman megyei szervezeténél dolgoztak. (hírszerk/agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS