2021. május 10. hétfőÁrmin, Pálma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az ellenzék hangosan követeli Dragnea távozását

2018. június 21. 19:41, utolsó frissítés: 19:41

Liviu Dragneának "el kell hagynia a közéletet", egy kétszeresen elítélt politikus nem maradhat az ország élén - közölte Dacian Cioloş volt miniszterelnök.


"Dragnea úrnak el kell hagynia a közéletet. Egy olyan politikus, akit kétszer elítéltek, nem maradhat Románia élén, hogy tovább diktálja az állam büntetőpolitikáját. Az ország érdekében, hogy fennmaradjon a törvényes és erkölcsi rend, a képviselőház elnökének le kell mondania minden hatalmáról. Lemondása esélyt adna a hatalmon lévőknek, hogy felhagyjanak a manipulálással, az erőszakkal, Románia polarizálásával, hogy minden áron megvédjenek egy kiskirályt" - írta Cioloş a Facebookon.A volt kormányfő azt írta, "van esély arra, hogy Románia visszatérjen a normális kerékvágásba".

"Új politikai osztályra van szükségünk. Egy őszinte, jóérzésű, szakértő osztályra. Vissza kell találnunk erkölcsi tartásunkhoz. Meg kell állítanunk ezt a hajszát, hogy politikusok megmentésére módosítunk törvényeket" - szögezte le Cioloş.

Cioloș nincs egyedül a véleményével, tulajdonképpen majdnem a teljes ellenzék megszólalt már a bírósági ítélet óta, A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) közleményben azt írta: Elfogadhatatlan, hogy egy kétszeresen elítélt bűnöző képviselje Romániát, és töltse be az ország egyik legfontosabb vezető tisztségét. A legfelsőbb bíróság mai döntése bizonyítja, hogy a román igazságszolgáltatás megőrizte függetlenségét, dacára annak, hogy az elmúlt másfél évben hatalmas nyomást gyakorolt rá Liviu Dragnea és a Szociáldemokrata Párt'.

Az USR szerint a bíróság ezzel az ítéletével véget vet annak az időszaknak, amikor Dragnea 'teleormanizálta' az országot.

'Ennek a bűnözőnek semmi keresnivalója nincs a parlament vezetőségében és semmilyen más köztisztségben, a PSD-nek pedig fel kell hagynia az igazságügynek a Dragnea kezdeményezte megsemmisítésével. Egy bűnöző által vezetett pártnak nincs legitimitása, hogy megváltoztassa az igazságszolgáltatás legfontosabb törvényeit, azzal a nyilvánvaló céllal, hogy alárendelje az ügyészeket és megfélemlítse a bírákat' - nyilatkozta Dan Barna, az USR elnöke.

És persze nem maradhat ki a Nemzeti Liberális Párt (PNL) sem, Ludovic Orban pártelnök szerint Liviu Dragneának minden politikai és köztisztségéről le kell mondania, miután másodszorra is elítélték.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője veszélybe sodorja a romániai demokráciát és az ország nemzetközi megítélését, ezért minden tisztségéről le kell mondania - nyilatkozta Orban

A liberális pártelnök ugyanakkor felhívást intézett a törvényhozókhoz, hogy amennyiben Dragnea nem mond le, "határolódjanak el a Románia számára az abszolút rosszat" jelentő személytől, és szavazzák meg a bizalmatlansági indítványt.

A legfelsőbb bíróság csütörtökön első fokon három év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Liviu Dragneát a Teleorman megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatósággal (DGASPC) kapcsolatos perben. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS