2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cseresznyefesztivált tartanak Magyardécsében

2018. június 24. 12:39, utolsó frissítés: 12:39

Egy év szünet után idén ismét megtartják Magyardécsében a cseresznyefesztivált. - közölte az AGERPRES hírügynökség.

A 19. századra visszanyúló hagyományokkal rendelkező ünnep tavaly elmaradt, mivel a rossz idő miatt silány volt a cseresznyetermés.

A magyardécsei (románul Cireşoaia) cseresznyeszüret ünnepe vasárnap istentisztelettel kezdődött, majd a közösség tagjai az iskolaudvaron gyűltek össze. A hagyomány értelmében minden termesztő adományoz ilyenkor egy bizonyos mennyiségű cseresznyét a környéken termesztett körülbelül 50 fajtából, és az így felgyűlt kóstolóból 5 lejes belépődíj ellenében korlátlan mennyiségben fogyaszthatnak a fesztivál résztvevői.

Árpástó (Braniştea) község alpolgármestere, Cornel Săsărman arról tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget, hogy az idei termés kielégítő, de jobb lett volna, ha kevesebb a csapadék. 'Az utóbbi három héten minden nap esett az eső. Az eső jó a kukoricának, a zöldségnek, sok mindennek, de a cseresznyének nem túl jó, mert megrepedezik' - magyarázta az alpolgármester.

Săsărman azt is elmondta, hogy a décsei cseresznyére már májusban jelentkeztek vevők, de a termés mennyisége arra nem volt elegendő, hogy exportra is kerüljön belőle.

A termesztők egyik legnagyobb problémáját a munkaerőhiány jelenti: noha a gazdák 100 lejes napszámot plusz étkezést ajánlottak a cseresznyeszedőknek, alig találtak munkaerőt.

A zömében magyarlakta Magyardécse mintegy 10 kilométernyire terül el Bethlentől és körülbelül 50 kilométernyire Besztercétől. A vidék gyümölcs-, főként pedig cseresznyeterméséről híres.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS