2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meteorológusok: Meleg, csapadékos július és augusztus lesz Erdélyben, Dobrudzsában szárazság várható

2018. június 24. 14:36, utolsó frissítés: 14:36

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) háromhavi előrejelzése szerint júliusban és augusztusban az átlagosnál melegebb, szeptemberben pedig az időszaknak megfelelő hőmérséklet lesz, Moldvában és Erdélyben az átlagosnál több, az ország déli részében a normálisnál kevesebb csapadék várható - közölte az AGERPRES hírügynökség.

A meteorológusok szerint 1981-től 2010-ig a júliusi hónapokban 20,2 Celsius-fokos átlaghőmérsékletet mértek térségünkben, a lehulló csapadék mennyisége pedig a nyár második hónapjában átlagosan 77,8 liter volt négyzetméterenként az elmúlt évtizedekben. Ehhez képest idén júliusban 21 fokos lesz az átlaghőmérséklet Erdélyben és Máramarosban, 15-23 fok közötti Moldvában, míg Olténiában és Munténiában 24 Celsius-fokig is felmehet az átlágaérték. A várható csapadékmennyiség Moldvában 112 liter négyzetméterenként, Máramarosban és Munténiában 102 liter/nm, Erdélyben és Olténiában 100 liter lesz négyzetméterenként. Dobruzsdában az előrejelzés szerint szárazság várható, 16-59 liternél valószínűleg nem fog több csapadék esni négyzetméterenként.

Augusztusban a sokévi átlaghőmérséklet 19,7 Celsius-fok és az átlagos esőmennyiség 64,7 l/nm, idén azonban Máramarosban és Erdélyben 20, Olténiában, Munténiában, a Bánságban, Dobrudzsában és Moldvában 23 fokos is lehet az átlaghőmérséklet a nyár harmadik havában. Munténiában 95, Erdélyben 90 liter csapadékra számíthatunk négyzetméterenként az augusztusi hónapban, szárazság Dobrudzsában várható, itt mindössze 28-40 liter eső fog esni egy négyzetméterre.

Szeptemberben várhatóan nem lesz nagy eltérés a sokévi átlagnak tartott 14,8 Celsius-fokos átlaghőmérséklettől Erdélyben és Moldvában, viszont Dobrudzsában 19 fokra is emelkedhet a havi átlag. Az őszelő havában 55 liter/négyzetméter tekinthető országos szinten a normális csapadékmennyiségnek, ehhez képest a Körösök vidékén, Máramarosban, a Bánságban és Olténiában több (70 l/nm), míg Moldvában és Dobrudzsában kevesebb (23-59 l/nm) esőre lehet számítani szeptemberben.

A háromhavi meteorológiai előrejelzéseket az angliai Readingben, az európai meteorológiai központban (ECMWF) végzik, az előrejelzések körülbelül 60%-ban bizonyulnak helytállónak.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS