2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ovidiu Raeţchi levélben kéri a csendőröket, hogy ne lépjenek fel agresszíven a békés tüntetőkkel szemben

2018. június 24. 18:41, utolsó frissítés: 18:41

Levélben kérte a csendőrség vezetőségét és tagjait Ovidiu Raeţchi, a parlament védelmi bizottságának alelnöke, hogy ne engedjenek a politikai nyomásnak és a törvény által megszabott keretek között járjanak el az utcai tüntetésekkor - közölte az AGERPRES hírügynökség.

Raeţchi kifejti a levélben: meggyőződése, hogy a csendőrség mint a törvény védelmezője megérti a társadalom felháborodását és aggodalmát, hisz ezt az váltotta ki, hogy egy vezető politikus a saját érdekei védelmében meg akarja változtatni a hivatali visszaélésre vonatkozó törvényt. 'Ily módon minden lehetségessé válik: előbb elkövetsz egy bűncselekményt, majd úgy döntesz, hogy az nem bűncselekmény' - teszi hozzá a parlamenti képviselő.

Ovidiu Raeţchi szerint a csendőrök az utóbbi hónapokban 'intelligensen és helyesen' jártak el, kivéve a múlt heti tüntetéseket, amikor túlzásokba estek.

'Meggyőződésem, hogy lesz erejük ellenállni az önökre nehezedő óriási politikai nyomásnak, az elvárásnak, hogy túlkapások révén bizonyítsák a PSD és Liviu Dragnea iránti hűségüket' - írta a képviselő a csendőröknek, felidézve, hogy az elmúlt hónapokban békésen zajlottak le a tüntetések, de a múlt héten egyes PSD-s politikusok vádaskodásai következtében a csendőrök sokkal agresszívebben léptek fel a tiltakozókkal szemben. 'Láttunk a csendőrök által szándékosan lábon taposott embereket, földre esett emberek ellen paprikasprayt használni, láttunk őrizetbe vett újságírókat' - idézte fel Ovidiu Raeţchi.

A parlament védelmi bizottságának alelnöke felhívást intéz a csendőrökhöz, hogy ne engedjenek a politikai nyomásnak és ne lépjenek fel erőszakosan a békésen tüntetőkkel szemben, és ne hagyják, hogy a szociáldemokrata párti politikusok bűnüldöző szervvé alakítsák a csendőrséget.

A nyílt levelet Gheorghe-Sebastian Cucoş ezredesnek, a Román Országos Csendőrség főparancsnokának, valamint helyetteseinek címezte a védelmi bizottság alelnöke.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS