2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elfogadta a szenátus a rendőrök tekintélyének erősítését célzó javaslatcsomagot

2018. június 25. 21:02, utolsó frissítés: 21:02

A rendőrök tekintélyének erősítését célzó, a kormány által kidolgozott javaslatcsomagot fogadott el hétfőn hallgatólagosan a szenátus - írja az Agerpres.

A tervezet világos előírásokat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy miként kell eljárni igazoltatás, a ruházat, a csomag és a jármű átvizsgálása esetén, valamint a rendőrségre való bekísérés, illeve a rendőri erőhasználat során.

A javaslat szerint az eddigi 100-500 lejről 500-1 500 lejre emelkedik a rendőri igazoltatás megtagadása esetén kiszabható bírság összege. A büntetés növelését azzal magyarázzák, hogy amíg az igazoltatást megtagadó személyt a rendőr bekiséri a rendőrségre, nem tudja ellátni egyéb feladatait.

A tervezet azt is előírja, hogy a közterületeken, lakóházak szomszédságában tartott magánrendezvények esetén kiróható bírság mértékét 500-1 500 lejről növeljék 2 000-3 000 lejre. A javaslatcsomag szerint, amennyiben a kihágás 24 órán belül megismétlődik, akkor a bírság mértéke emelkedjen 3 000-6 000 lejre.

A tervezet szerint bűncselekménynek minősülhet és akár három évig terjedő börtönbüntetéssel lesz sújtható, ha valaki felszólítás után közvetlen módon akadályozza azt, hogy a rendőr ellássa az igazoltatásra, a ruházat vagy a gépkocsi átkutatására vonatkozó feladatát, illetve akkor is, ha akadályozza, hogy bekísérjék a rendőrségre.

A tervezet szerint a rendőr megkövetelheti, hogy az igazoltatott személy jól látható helyen tartsa a kezét, és ne használjon semmiféle támadásra alkalmas tárgyat, ugyanakkor követelheti, hogy olyan testhelyzetet vegyen fel az igazoltatott személy, amely lehetővé teszi, hogy biztonságosan átkutassák.

A polgárok jogaira vonatkozó előírásokat is tartalmaz a tervezet. Leszögezi, hogy az igazoltatott személynek joga van ahhoz, hogy szóbeli felvilágosítást kapjon igazoltatásának okáról. A rendőrség székhelyére bekísért személy emellett a tervezet szerint nem tartható nyolc óránál hosszabb ideig. Ha azonban elhúzódik a személy azonosítása, akkor ez az idő 12 óráig meghosszabbítható. Az Agerpres hírügynökség összefoglalójában rámutat, hogy a jelenlegi törvények szerint a bekísért személy 24 órán át tartható a rendőrségen.

A tervezetről a képviselőház döntő házként szavaz. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS