2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ezentúl hivatalosan is lehet telekkönyvezni a mezőgazdasági zsebszerződések alapján szerzett területeket

2018. június 26. 15:53, utolsó frissítés: 16:28

Az országos, szisztematikus kataszterezés során az első telekkönyvezésnél érvényesek lesznek a mezőgazdasági zsebszerződések is.

Különösebb bürokrácia és anyagi megterhelés nélkül, ezentúl hivatalosan telekkönyvezhetik a mezőgazdasági zsebszerződések értelmében szerzett területeket az érintettek, azt követően, hogy a parlament alsóháza döntőházként szavazott az RMDSZ által benyújtott módosításról.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője rámutatott arra, hogy több ezer gazdát érint a módosítás, és nagy előrelépést jelent a kültelkek telekelésében, főleg a vidéki környezetekben.

„Ezen módosítás által tisztázzuk a mezőgazdasági területek körüli, sok éve tartó tulajdonviszonyokra vonatkozó problémát. Ma sikerült törvényes megoldást találnunk az egyik olyan kataszteri gondra, amely több évtizede fennáll” – mutatott rá Korodi, majd hozzátette, hogy a létező zsebszerződések kétharmada nem rendelkezik közjegyzői hitelesítéssel, tekintettel arra, hogy telekkönyvek hiányában történt az adásvétel, így nem volt lehetséges a szerződés hivatalosítására.

Az RMDSZ már négy éve jelezte a kataszteri hivatalnak ezt a problémát, azonban erre csak parlamenti úton lehetett törvényes megoldást találni –emlékeztetett a frakcióvezető.

Az RMDSZ által kidolgozott módosítás nemcsak a zsebszerződések helyzetét tisztázza, hanem azon gazdáknak is segít rendezni tulajdonjoggondjaikat, akiknek a telekkönyvét az 1938/115-ös rendelet-törvény alapján állították ki, azonban ez utóbbi esetében 2009-től harminc évre visszamenőleg, azaz 1979-ig nem lehet módosítás az illető telekkönyvben.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS