2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lehet, hogy figyelmeztető táblákkal kell jelezni ezután a közúti sebességmérőket

2018. június 26. 19:23, utolsó frissítés: 19:24

Kedvezően véleményezték a képviselőház illetékes szakbizottságai kedden azt a törvénymódosító javaslatot, amelynek értelmében táblákkal kell jelezni a sebességmérő rendőrségi járművek jelenlétét a közutakon, írja az Agerpres. A tervezet szerint a figyelmeztető táblákat a traffipax előtt 500-1000 méterre kell kihelyeznie az utat kezelő hatóságnak, a rendőrség igénylésére. A javaslat arról is rendelkezik, hogy kizárólag a közlekedésrendészet megkülönböztető jelzéseivel ellátott gépjárművekbe lehet sebességmérő készülékeket elhelyezni, és ezeknek az autóknak jól látható helyen kell állomásozniuk. Egy másik előírás szerint a mobil radarokat a rendőrségi járművektől legfeljebb 10 méteres távolságra kell elhelyezni.

A 2002/195-ös sürgősségi rendeletet módosító tervezetet a szenátus már elfogadta, a képviselőház döntő kamaraként szavaz majd róla. A kormány egyébként negatívan véleményezte az indítványt. A szakbizottságokban csak az USR képviselői szavaztak ellen.

"Ha a rendőrség ki akar helyezni egy sebességmérőt, telefonálnia kell az útkezelőnek, az önkormányzatnak vagy az országos útügyi hatóságnak, s meg kell kérnie, jelezze, hogy egy kilométeren belül radar következik. Ezzel gyakorlatilag szabad utat engednek a törvény be nem tartásának, a sebességhatár túllépésének" - nyilatkozta Cătălin Drulă USR-s képviselő.

A módosítás egyik kezdeményezője, Florin Roman PNL-s képviselő szerint az Európai Unió más országaiban, ahol szintén betiltották a rejtett traffipaxokat, a balesetek csökkenését eredményezte a változtatás. A honatya szerint az intézkedés a rendőröket is védené, akiket így feletteseik nem küldhetnek többé, hogy "álljanak lesben és teljesítsék a bírságnormát". (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS