2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ezután nem szüntethetnek meg magyar osztályokat a magyarságot képviselő szervezet beleegyezése nélkül

2018. június 27. 17:04, utolsó frissítés: 17:04

Döntőházként fogadta el a szenátus szerdán az RMDSZ oktatási törvényt módosító javaslatát, amely értelmében ezután csak akkor lehet megszüntetni vagy átszervezni a kisebbségek nyelvén működő osztályokat, amennyiben ezt jóváhagyta az adott kisebbséget a parlamentben képviselő szervezet vagy az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalával együttműködő kisebbségi tanács.

„A tapasztalat azt igazolja, hogy szükséges a kisebbségeket képviselő szervezetek véleménye a kisebbségi osztályokat illetően, hiszen ők azok, akik részletesen ismerik ezen osztályok helyzetét egy-egy településen, valós helyzetképet látnak, hiszen rendszeres kapcsolatban vannak a pedagógusokkal, szülőkkel. Mostanáig a szaktárca a kisebbségek képviselőinek megkérdezése nélkül szüntethetett meg vagy szervezhetett át osztályokat. Ezen változtat módosításunk, amely lehetőséget teremt arra, hogy szakmai érvekkel megvétózzuk a tanügyminisztérium magyar osztályainkat érintő döntéseit” – magyarázta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője szerdán a szenátusi plénumi szavazást követően.

A szerdán elfogadott törvénymódosítás arról is rendelkezik, hogy ezután a tanügyminisztériumnak a tanév végétől számított három hónapon belül éves jelentést kell készítenie az egyetem előtti oktatási és felsőoktatási rendszerről, és meghatároznia a fejlesztési irányvonalakat. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS