2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Borboly Csaba szerint az új közigazgatási törvénykönyv egy lépés az autonómia fele

2018. június 28. 11:56, utolsó frissítés: 11:56

Az új közigazgatási törvénykönyv - amennyiben a szenátus után a képviselőház is elfogadja - lépés lehet a területi autonómia megteremtése felé is - mondta Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának elnöke.

„Ez lépés lesz, akár azt is mondhatnánk, a területi autonómia különböző formáinak a megteremtése szempontjából is” - fogalmazott Borboly Csaba.

A politikus hangsúlyozta: miközben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) csupán 6 százalékos arányt képvisel a törvényhozásban, számos pozitív változást értek el a kódex tárgyalása során.

Ez kedvező az erdélyi magyarság számára a jövőalkotás és az önszervezés szempontjából, hiszen az erdélyi magyarság fő bázisa az önkormányzatiságban rejlik - fűzte hozzá az önkormányzati vezető.

Amennyiben az alsóház nem változtat a kisebbségeket érintő cikkeken, a településnevek mellett a közterületek elnevezéseit is fel kell majd tüntetni a kisebbségi nyelveken azokon a településeken, ahol valamely kisebbség teszi ki a lakosság legalább 20 százalékát.

Az RMDSZ javaslatára az anyanyelv-használati jogot kiterjesztik a prefektúrával való kommunikációra, és egységes anyanyelvű formanyomtatványok fogják segíteni a helyi és megyei önkormányzatokban az anyanyelvű ügyintézést.

Azt is belefoglalták a tervezetbe, hogy a helyi vagy megyei tanács akkor is dönthet a többnyelvű helységnévtáblák, utcanév-táblák kihelyezéséről, ha a kisebbség aránya nem éri el a húsz százalékot. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS