2021. július 25. vasárnapKristóf
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az Egyesült Államok és 11 nyugati ország aggódik a BTK és BTEK módosításai miatt

2018. június 28. 13:13, utolsó frissítés: 13:13

Az Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége közösen a belga, kanadai, dán, svájci, finn, francia, német, luxemburgi, holland, norvég, svéd nagykövetségekkel közleményt adott ki a büntetőtörvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosításaival kapcsolatban, hogy „hogy felhívják a figyelmet azokra a változtatások, amelyek gyengítenék a jogállamiságot”.


„Mi Románia nemzetközi szövetségesi és partnerei figyelmeztetjük a büntetőtörvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosításával foglalkozó feleket, hogy kerüljék el azokat a módosításokat, amelyek gyengítik a jogállamiságot és gátolják Romániát a bűnözés és a korrupció elleni küzdelemben. Románia jelentős előrehaladást mutatott a korrupció elleni karcban és a jogállamiság felépítésében. Arra bátorítjuk a románokat, hogy folytassák ezt az utat.”- írja a nagykövetségek által kibocsájtott nyilatkozat.

A nyilatkozat szövege kitér arra is, hogy a felsorolt országok képviselői nagy odafigyeléssel követik a büntetőtörvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosításait és továbbra is aggasztja őket, hogy ezek a változtatások még mindig sok pontban akadályozhatják a nemzetközi bűnüldözési együttműködést, valamint negatívan befolyásolhatják az erőszakos bűncselekmények, a szervezett bűnözést, a pénzügyi bűnözés és a kábítószerek elleni küzdelmet.

A nagykövetségek arra kérik a törvénykönyvek módosításával foglalkozó feleket, hogy vegyék figyelembe a jogi szakértők és a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) álláspontját az ügyben, valamint kérjék ki olyan nemzetközi jogi szerveztek véleményét is, mint a Velencei Bizottság. (digi24.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS