2021. május 10. hétfőÁrmin, Pálma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Johannis ismét alkotmányossági kifogást emelt az igazságügyi törvényeket módosító tervezet ellen

2018. június 28. 14:25, utolsó frissítés: 14:42

Ismét alkotmányossági kifogást emelt Klaus Johannis államfő az igazságszolgáltatás megszervezését szabályozó, 2004/304-es törvényt módosító tervezet ellen - közölte az Államelnöki Hivatal az Agerpres hírügynökséggel.


A jogszabályt június 22-én küldte el a parlament Klaus Johannis államelnökhöz kihirdetésre, miután mind a képviselőház, mind a szenátus elutasította az újratárgyalására vonatkozó elnöki kérelmet. Az államfő arra hivatkozva kérte korábban a jogszabály újbóli megfontolását, hogy a módosítások szövege zavaros, koherenciát és kiszámíthatóságot nélkülöző részeket tartalmaz, és ezzel sértheti az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségével és működésével kapcsolatos alkotmányos és nemzetközi követelményeket. Kérelmének elutasítását követően a törvény ismét a március 30-án elfogadott változatban került hozzá kihirdetésre.

A taláros testületnek csütörtökön küldött indítványát arra alapozza az elnök, hogy a parlament megszegte az alkotmányt, amikor tárgyalás nélkül elutasította a jogszabály újbóli megfontolására vonatkozó kérelmét. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS