2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A sepsiszentgyörgyi bíróság elrendelte a román nemzeti jelkép-törvény felülvizsgálatát

2018. június 28. 17:18, utolsó frissítés: 17:18

A román nemzeti jelképek törvényének alkotmányossági felülvizsgálatát rendelte el a sepsiszentgyörgyi bíróság szerdán abban az eljárásban, amelyet Antal Árpád , Sepsiszentgyörgy polgármestere kezdeményezett a város március 15-i feldíszítése miatt kirótt prefektusi bírságok ellen.

A végzés szövegét a romániai bíróságok portálján tették közzé a per szerdai tárgyalása után. Az alapfokú végzés ellen a kihirdetés utáni 48 órában fellebbezhetnek a felek.

A bíróság részben fogadta el a polgármester alkotmányossági óvását. Csak a Románia jelképeire vonatkozó 1994/75-ös törvény felülvizsgálatát rendelte el, elutasította ugyanakkor a törvény végrehajtási utasításait tartalmazó 2001/1151-es kormányhatározat vonatkozó előírásainak felülvizsgálatát.

A kifogásolt törvénycikkely azt írja elő, hogy más országok zászlaját csakis a román zászlóval együtt, és csakis hivatalos látogatások, nemzetközi összejövetelek esetében lehet középületekre és közterületre kitűzni.

Antal Árpád jogi képviselője úgy vélte, hogy ez a törvényi előírás ellentmond az identitás védelmére, valamint az egyenjogúságra vonatkozó alkotmányos előírásoknak.

Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa március 14-én és március 15-én is 5000-5000 lejes bírságot rótt ki Antal Árpád András sepsiszentgyörgyi és Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármesterre amiatt, hogy a nemzeti ünnepre a magyar nemzeti jelképekkel díszítették ki a két székelyföldi várost, és nem gondoskodtak arról, hogy minden magyar zászló mellé egy román zászló is kerüljön.

A megbírságolt elöljárók arra hivatkoztak, hogy a jelképtörvény végrehajtási utasításait rögzítő kormányhatározat 2002-es kiegészítése rögzítette: „azok az etnikai kisebbségek, amelyek országos szervezettel rendelkeznek, rendezvényeiken használhatják a saját jelképeiket is”. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS