2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tăriceanu a Timmermansszal való találkozón: Ideje elismerni, hogy az MCV elérte a célját, és meg kell szüntetni

2018. június 28. 20:29, utolsó frissítés: 20:29

A romániai igazságszolgáltatás reformját figyelemmel követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmusról (MCV), valamint a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és az igazságügyi intézmények közötti együttműködési megállapodásokról tárgyalt csütörtökön Brüsszelben Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök az Európai Bizottság (EB) első alelnökével, Frans Timmermansszal - közölte az AGERPRES hírügynökség.

A felsőház közleménye értelmében a megbeszélésen Tăriceanu részletesen ismertette a SRI és az igazságügyi intézmények közötti egyezmények "negatív hatásait", és reményét fejezte ki, hogy az EB nyilvánosan állást foglal a megállapodások ellen.

"Románia benevezett egy maratonra, de ahányszor csak megközelítette a célvonalat, változtak a szabályok, és mindent elölről kellett kezdenünk. Négy ajánlással kezdtük, mostanra lett 12. Vagyis már háromszor lefutottuk a maratont, de továbbra is azt kérik tőlünk, hogy fussunk le egy többlettávot is. (...) Ideje elismerni, hogy az MCV elérte a célját, és meg kell szüntetni" - idézi a közlemény a szenátus elnökét. Nyilatkozatával Tăriceanu Timmermanst parafrazálta, aki márciusi, bukaresti látogatása alkalmával Romániát egy maratonfutóhoz hasonlította, akit száz méter választ el a céltól.

Călin Popescu-Tăriceanu rámutatott még, a parlament felelőssége gondoskodni arról, hogy többé nem legyen példa a titkos megállapodásokhoz hasonló "antidemokratikus gyakorlatokra", illetve olyan törvényeket elfogadni, amelyek szavatolják az igazságszolgáltatás függetlenségét, valamint az állampolgári jogok és szabadságok tiszteletben tartását.

Az igazságügyi törvények és a büntető törvénykönyvek módosításával a cél összhangba hozni ezeket az alkotmánybíróság döntéseivel, a Velencei Bizottság ajánlásaival, valamint az ártatlanság vélelméről és a méltányos perhez való jogról szóló uniós irányelvvel - nyomatékosította a felsőház elnöke.

Tăriceanu ugyanakkor aggodalmának adott hangot a találkozón azzal kapcsolatban, hogy Klaus Iohannis államfő halogatja "és ezáltal megtagadja" az alkotmánybíróság azon határozatának gyakorlatba ültetését, amely a korrupcióellenes főügyész menesztésére kötelezi őt - áll még a szenátus közleményében.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS