2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Orban: Ha az RMDSZ megszavazta volna a bizalmatlansági indítványt, az átment volna a parlamenten

2018. június 28. 20:59, utolsó frissítés: 20:59

Az RMDSZ szavazataival átment volna a parlamenten az ellenzéki alakulatok által a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány - véli a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke az AGERPRES hírügynökség szerint.

Ludovic Orban rámutatott, a Szociáldemokrata Párt (PSD) törvényhozói között is sokan vannak olyanok, akik elégedetlenek a Dăncilă-kormánnyal. Az ő soraikból "több mint harminc" támogató voks került volna ki, miután azonban az RMDSZ bejelentette, hogy nem fog szavazni az indítványról, az elégedetlen PSD-s törvényhozók sem mertek hangot adni véleményüknek. "Ha az RMDSZ megszavazta volna a bizalmatlansági indítványt, az átment volna a parlamenten" - fogalmazott csütörtöki nyilatkozatában a liberális pártelnök, aki bevallása szerint várja, hogy derüljön ki, mit ígért Liviu Dragnea PSD-elnök az RMDSZ-nek azért, hogy a szövetség így járjon el.

A szavazás előtti napon a Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel folytatott megbeszélésről Orban csütörtökön azt mondta, ő a szövetségi elnök minden kérdésére válaszolt, a PNL kormányprogramját pedig azért nem ismertette vele, mert "nem jutott el a tárgyalás ehhez a ponthoz".

Az RMDSZ elnöke "jobban tenné, ha beszélne a magyar nemzetiségű román állampolgárokkal, akiknek a 80 százaléka elégedetlen a jelenlegi kormánnyal, és akik nem értik, hogy az RMDSZ - amelynek elméletileg őket kellene képviselnie a parlamentben - miért ragaszkodik makacsul ahhoz, hogy hatalmon tartsa ezt a kabinetet és ezt a hatalmi rendszert, amely a romániai magyaroknak is rosszat tesz" - mondta még Ludovic Orban.

A parlament szerdán elutasította a Viorica Dăncilă vezette kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. Az ellenzéki alakulatok kezdeményezése 166 támogató szavazatot kapott, a kabinet megbuktatásához azonban 233 voksra lett volna szükség. Az RMDSZ törvényhozói nem vettek részt a szavazáson.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS