2021. július 23. péntekLenke
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Újabb törvénymódosító javaslat iktatásával folytatódik a NEEEM kampány

2018. június 29. 11:08, utolsó frissítés: 11:08

Kötelezővé tenné az RMDSZ, hogy minden olyan televízió- és rádióműsor keretében, amely családon belüli erőszakkal kapcsolatos témát érint szerepeljen az áldozatok megsegítéséért működtetett ingyen hívható zöld szám – az erre vonatkozó törvénymódosító javaslat csütörtökön került iktatásra a parlamentben.


„Az RMDSZ Nőszervezete másfél évvel ezelőtt a NEEEM kampány elindítása által azt tűzte ki célul, hogy minden lehetséges eszközével harcolni fog a Romániában ijesztő méreteket öltő nők- és családon belüli erőszak jelenségének visszaszorításáért. Úgy gondolom, ez egy olyan ügy, amelyet soha nem tekinthetünk lezártnak.

Egy héttel ezelőtt mérföldkőhöz érkeztünk azáltal, hogy a parlament megszavazta az erre vonatkozó RMDSZ által kidolgozott javaslatokat is. Elértük azt, hogy azonnali biztonságot kapjanak a bántalmazottak, és szigorúbb büntetést a bántalmazók.”– emlékeztetett Csép Éva Andrea, parlamenti képviselő, az RMDSZ Nőszervezet szociális- és családügyekért felelős ügyvezető alelnöke. Az új törvénymódosító javaslat kezdeményezője és kidolgozója hozzátette:

„Az áldozatok hatékonyabb védelmét szolgáló törvényes keret mellett viszont, nagy hangsúlyt kell fektetnünk a megelőzésre is, ebben az esetben elengedhetetlen a megfelelő tájékoztatás. Ebből a megfontolásból dolgoztuk ki azt a jogaszabálymódosító javaslatot, amely kötelezővé tenné, hogy azokban a televízió- és rádióműsorokban, amelyek a családon belüli erőszak témájával foglalkoznak kötelezően szerepeljen az áldozatok segítését szolgáló zöld szám, amely 2015 óta megszakítás nélkül működik, a nap bármely szakaszában hívható, mégis kevesen tudnak róla.”

Csép Éva Andrea parlamenti képviselő az említett zöld szám kapcsán rávilágított arra, hogy a Munkaügyi Minisztérium statisztikai adatai szerint, erre a zöld számra 2017-ben 1882 esetben érkezett hívás erőszakos esetek kapcsán.

„Nem győzzük hangsúlyozni, hogy Romániában minden 30-ik másodpercben bántalmaznak egy nőt, ezzel az adattal azonban nincs összhangban ez a statisztika, amely szerint a segélykérő áldozatok száma alacsony, ugyanis az elmúlt évben például Hargita megyéből egyetlen hívás érkezett erre a számra, Kovászna megyéből három, Maros megyéből pedig 29.” – ismertette a képviselő, aki hangsúlyozta, hogy ezek az számok mind arra utalnak, hogy telefonos segítséghez lényegesen kevesebben fordulnak erőszak elszenvedése esetén.

A Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom folytatásaként az RMDSZ Nőszervezete, a törvénykezdeményezés által újabb rendelkezéseket vezet be, hogy hatékonyabban informálja és védje a bántalmazottakat, ugyanis a számok arra utalnak, hogy az érintettek még mindig nem tájékozottak megfelelően arról, hogy amennyiben veszélyben vannak, hova fordulhatnak segítségért, információkért, tanácsadásért.

Az audiovizuális törvényt módosító javaslat értelmében azon műsorokban, amelyek családon belüli erőszak témájával foglalkoznak, az áldozatok védelme érdekében, a műsor ideje alatt kötelező ismertetni az ingyenesen hívható 0800 500 333-as zöld számot. A telefonhívásokat szakemberek fogadják és a jelentett eseteket azok súlyossága függvényében kezelik.

„A NEEEM kampánynak egyik fő célja, hogy tájékoztassa az érintetteket lehetőségeikről, tudatosítsa a társadalom minden szintjén a családon belüli erőszak jelenségének súlyosságát, illetve törvénymódosítások révén is változásokat érjen el- ezt a munkát folytatjuk a továbbiakban is, ugyanis mindannyiunk felelőssége, hogy hosszútávon hozzájáruljunk a mentalitásváltáshoz.”- szögezte le Csép Éva Andrea. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS