2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Másodjára is hét év letöltendő börtönbüntetést kapott Cătălin Voicu

2018. június 29. 12:53, utolsó frissítés: 13:42

Update: A digi24.ro beszámolója szerint Voicunak nem kell leülnie a büntetését, mivel a bíróság elrendelte a feltételes szabadlábra helyezését.


--------------------------

Hét év letöltendő börtönbüntetésre ítélte pénteken a bukaresti táblabíróság Cătălin Voicu volt szenátort hivatali visszaélésben való bűnrészesség miatt. Az ítélet jogerős.

A bíróság elutasította a vádlottak és az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) ügyészei által benyújtott fellebbezéseket, fenntartva a bukaresti törvényszék által 2017-ben kimondott első fokú ítéletet.

A bukaresti törvényszék eredetileg öt év letöltendő börtönbüntetést szabott ki a volt szenátorra, amiért közbenjárt az Electrica és az Electrica Serv vállalatoknál annak érdekében, hogy egy cég szerződésekhez jusson. Mivel azonban 2012-ben már született ellene egy hétéves szabadságvesztésről szóló ítélet, a bíróság a súlyosabb büntetés végrehajtását rendelte el.

Voicut akkor befolyással való üzérkedésben találtak vétkesnek, akit 2010-ben vádolt meg a DNA azzal, hogy bírósági döntéseket és rendőrségi vizsgálatokat próbált meg befolyásolni két üzletember érdekében, akiktől ezért pénzt fogadott el.

A mostani ítélet értelmében a volt szenátortól elkoboznak 200 000 eurót és 119 000 lejt. A bukaresti törvényszék azt is elrendelte, hogy az ügy vádlottjai 5 284 893 lejt (1 391 339 eurónak megfelelő összeg) fizessenek vissza kártérítésként a SC Servicii Energetice Moldova SA vállalatnak.

Cătălin Voicu volt államelnöki tanácsos, majd képviselő, illetve szenátor ellen 2014 novemberében emelt vádat a DNA hivatali visszaélésben való bűnrészesség miatt.

Cătălin Voicut a romániai „nagykorrupció” megtestesítőjeként emlegetik a román médiában, aki elhitette magáról, hogy bármit "el tud intézni", és hogy érinthetetlen, mert „túl sok mindent tud” egyes bírákról, politikusról, ügyészekről és főrendőrökről. (hírszerk/Agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS