2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ismét katonák haltak meg a Donyec-medencében

2018. június 29. 14:03, utolsó frissítés: 14:03

Súlyosbodott a helyzet Donyec-medencei front menti övezetben az után, hogy bejelentették Minszkben, hogy július 1-jétől újabb tűzszünet lépéletbe: négy katona meghalt, kettő megsebesült az elmúlt egy napban az ellenséges erők tüzérségi támadásai következtében - közölte pénteken az ukrán Egyesített Erők Műveletének sajtóközpontja.

A jelentés szerint az „orosz megszálló csapatok”
28 alkalommal adtak le célzott lövést az ukrán fegyveres erők állásaira, ebben 9-szer a minszki megállapodásokban tiltott nehéztüzérséggel. A harcok kiterjedtek a frontvonal teljes hosszára.

A katonai hírszerzés adatai szerint a harcokban a „megszálló erők” 9 fegyverese vesztette életét és 8 sebesült meg - áll a sajtóközleményben.

A DAN hírügynökség Ruszlan Jakubovot, a tűzszünetet felügyelő katonai koordinációs központ donyecki szakadár képviselőjét idézte, aki azt mondta, hogy az elmúlt napban az ukrán fegyveres erők 216 darab különböző kaliberű lövedéket lőttek ki az önkényesen kikiáltott "népköztársaság" területére. Áldozatokról a DAN szakadár hírügynökség nem adott hírt, arról számolt még be, hogy Horlivkában három épületet ért találat.

A luhanszki szakadárok hírügynöksége egy tűzszünetsértésről adott hírt, áldozatokról úgyszintén nem tett jelentést pénteken.

Ukrajnában február végén életbe lépett a Donyec-medence Ukrajnába történő visszaintegrálásáról szóló törvény, amely Oroszországot agresszor, megszálló államnak, a szakadár ellenőrzés alatti településeket pedig ideiglenesen megszállt területeknek minősítette.

A jogszabály alapján az addig terrorellenesnek nevezett belügyi művelet fokozatosan, április végétől pedig hivatalosan katonaivá alakult át, és új neve „Egyesített Erők Művelete” lett. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS