2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A BBTE Szociológia Tanszék is megszólalt a plágiumüggyel kapcsolatban

2018. június 29. 16:47, utolsó frissítés: 16:49

A Facebook oldalán kommentálta rövid közleményben a BBTE Szociológia Tanszék a napokban nyilvánosságra került plágiumügyet. A Szociológia Tanszék állásfoglalását az alábbiakban változtatás nélkül közöljük:

"A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézete nem tartja elfogadhatónak a plágium egyetlen formáját sem. Minden szöveg másoktól való jogtalan átvétele, annak a látszatát, érzetét keltve, hogy saját szöveg volna, plágiumnak minősül. A plagizálás nem relativizálható: a szöveg típusától, műfajától és kommunikációs mezőnyétől függetlenül egyformán plágium. Munkánk alappillérét az alapvető etikai elvek betartása képezi, melyek között az adatközlők védelmén kívül a forráshasználat tisztessége is fontos helyet kap. Ezek a szabályok a szakma összes szereplőjére és minden akadémiai műfajra vonatkoznak, beleértve a tanulmányokat, könyveket, kutatásjelentéseket, valamint a szemináriumi és szakdolgozatokat is" - áll a Facebookra feltöltött közleményben.

Mint ismeretes Horváth István a BBTE Magyar Szociológia és Szociális Munkás Intézetének tanszékvezetője plagizálással vádolta meg kollégáját Magyari Nándor László antropológust. A vád zártkörű nyilvánosságra hozatala, etikai bizottság előtti megtárgyalása évekkel korábban lezajlott már, viszont Horváth István most úgy döntött, hogy a tágabb nyilvánosság elé terjeszti az ügyet. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS