2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csoma Botond: a titkosszolgálatok tevékenysége megkérdőjelezi az igazságszolgáltatás függetlenségét

2018. június 30. 15:09, utolsó frissítés: 15:41

Az elmúlt időszakban számos együttműködési protokollumról hullt le a lepel, amelyek mentén a különböző igazságügyi intézmények a titkosszolgálatokkal együtt dolgoztak. Az együttműködési megállapodásokba foglaltak megkérdőjelezik a jogállamiságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét – hangsúlyozta az Edzőtáborban Csoma Botond képviselő, a parlament különbizottságának tagja, amelyet azzal a céllal hoztak létre, hogy a titkosszolgálatok működésére fényt derítsen.

Jogállamot akarunk, nem ügyészállamot: az RMDSZ továbbra is azon dolgozik Bukarestben, hogy a jogállamot erősítse, és kizárólag olyan törvények módosítását tudjuk támogatni, amelyek teljes mértékben ezt a célt szolgálják – emelte ki az RMDSZ-es képviselő. Mindenkinek tudnia kellene, hogy mi indokolja a nagymértékű megfigyeléseket, hiszen csak 2005 és 2016 között 311 ezer bírói engedélyt adtak ki lehallgatásra, és egy ilyen nyomozás akár több emberre is irányult egyszerre, tehát a lehallgatottak számát több millióra becsülhetjük. A legfontosabb kérdés az, hogy miért tekintenek a titkosszolgálatok zsigerből nemzetbiztonsági veszélyként az erdélyi magyarságra.

A nyomozás során a titkosszolgálat információt szolgáltatott az ügyésznek, de emellett a bíróság és a SRI között is együttműködési protokollum létezett. Ez utóbbi tükrében megkérdőjelezhető, hogy a bíróság minden esetben függetlenül hozta-e meg a döntését. Arra is következtethetünk, hogy a SRI nyomást gyakorolt az igazságszolgáltatásra, és az ügyészségekre, hiszen az ügyésznek kötelessége volt jelentést tennie és beszámolnia arról, hogy miként használta fel a titkosszolgálatoktól kapott információkat. Kétségtelenül szükség van a korrupcióellenes harcra Romániában, azonban ez a harc nem jogosít fel senkit arra, hogy a jogállam alapjait megrengesse”.

"A bizottság munkálatai során meghallgatott személyek elmondása szerint sok újságíró két helyről kapja a fizetését. „A SRI pénzügyi juttatásokban részesítette az újságírókat, és ezzel egy időben témákat javasolt nekik, megszabva azt is, hogy hogyan tálalják ezeket a közönségnek. Ennek fényében megkérdőjelezhető a média függetlensége is” – összegezte Csoma Botond.

A közleményt az RMDSZ sajtóirodája juttatta el a szerkesztőséghez.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS