2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Továbbra is készültségi állapot van Kovászna megyében az árvíz miatt

2018. július 02. 14:10, utolsó frissítés: 14:17

Kovászna megyében összesen 24 települést érintett az árvíz, de a veszély nem múlt el, ugyanis a következő 24 órában az Olt alsó szakaszán vonul le az ár. A hétvégi áradások okozta károk felmérése elkezdődött.Az elmúlt hétvégén Kovászna megyében a Feketeügy és a Tatrang áradása miatt alakult ki árvíz Bácsteleken, Márkosréten és Uzonfüzesen, a megáradt Kászon patak Kézdiszentlélek községet és Oroszfalut öntötte el, ugyancsak a Feketeügy Szentkatolnán és Imecsfalván, valamint Petőfalván okozott nagyobb gondokat.

A veszély nem múlt el, ugyanis az Olt alsó szakaszán folyamatosan emelkedik a vízszint, Köpec és környéke még mindig veszélyben van, az árhullám várhatóan kedd kora délután vonul le.

Az Olt a Barót és Kormos patakok hozamát már nem tudja elnyelni, jelenleg alig tíz centiméterrel kisebb, mint 2010-ben, amikor hatalmas árvíz volt Erdővidéken – tájékoztatott Kovács Ödön megyemenedzser. „Az elmúlt nyolc évben mederszabályozási munkálatok zajlottak a Kormos, a Barót, a Tatrang, a Kászon, a Dobolló patakokon, illetve a Feketeügyön, ezek nélkül sokkal súlyosabb lett volna a mostani helyzet, ugyanis az elmúlt napokban Kovászna megyében annyi eső esett, amely többszörösen meghaladja a sokévi havi átlagot” – mondta el a vízügyi szakemberként is dolgozó megyemenedzser.„Kovászna Megye Tanácsa a következő tanácsülésen anyagi támogatást fog nyújtani a köztulajdonban keletkezett károk helyreállítására. Ugyanakkor a megyei önkormányzat egyik fontos feladata a Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) felszereltségének biztosítása, az elmúlt időszakban erre kiemelten figyeltünk, ennek köszönhetően az ISU hatékonyan tudott fellépni a mostani veszélyhelyzetben is. Köszönjük mindenkinek, aki a hétvégén településeink védelmén dolgozott, példátlan intézményi és emberi összefogásnak lehettünk tanúi” – emelte ki Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

Ezen a hétvégén a Kovászna Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség mellett a mentésben részt vett a Maros megyei regionális vízügy készenléti csapata, a Râmnicu Vâlcea-i központú Olt Vízügyi Igazgatóságtól szakemberek és munkagépek érkeztek, a prefektúra és a megyei tanács saját eszközökkel és erőforrással volt jelen, de a rendőrség, csendőrség és katonaság is segített a bajba került településeken.Kovászna Megye Tanácsának alárendeltségébe tartozó megyei útügy sepsiszentgyörgyi és kézdiszentléleki munkapontján 24 órás szolgálatot teljesítettek, a hétvégén Bácstelekre, Markosrétre, Szentkatolnára, Kökösbe, Uzonfüzesre szállítottak homokot, amelyet a martok és gátak megerősítésére használhattak a helyiek. A megyei utak közül mindössze egy maradt, amelyiken nem lehet közlekedni, jelenleg a 131B megyei úton a felsőrákosi letérő és az ágostonfalvi híd közötti szakasz van lezárva.

Az ISU összesítése szerint Kovászna megyében 24 települést érintett az árvíz, 263 személyt kellett kimenekíteni otthonukból, továbbá 49 háziállatot és a bajba jutottak ingóságait költöztették biztonságosabb helyre. Jelenleg zajlik a kárfelmérés, amikor az összesítés elkészül, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Prefektúra kormányhatározat-tervezetet készít elő, hogy a kormány sürgősségi alapjából adhasson kártérítést. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS