2021. szeptember 21. keddMáté, Mirella
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Btk.-módosítás: törölték a hivatali gondatlanságra vonatkozó cikkelyt

2018. július 02. 18:07, utolsó frissítés: 18:07

Jóváhagyta hétfőn az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság a büntető törvénykönyv hivatali gondatlansággal kapcsolatos cikkelyének hatályon kívül helyezését, írja az Agerpres hírügynökség.


A Btk. 298. cikkelye előírja, hogy „az a köztisztviselő, aki hivatali hatáskörét gondatlanságból megszegi egy bizonyos tevékenység teljesítésének mulasztása vagy annak hibás teljesítése révén, és ezáltal kárt okoz vagy megsérti egy természetes személy vagy jogi személy jogait, illetve jogos érdekeit, 3 hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbüntetéssel büntetendő”.

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) által javasolt egyik módosítás értelmében a megvesztegetőt nem büntetik meg, amennyiben feljelentést tesz a tett elkövetésétől számított egy éven belül, de mielőtt a bűntett a bűnüldöző szervek tudomására jut.

Egy másik módosítás szerint megszűnik a „legfeljebb másodfokú családtag vagy házassági rokon” által elkövetett bűnpártolás büntethetősége.

Elfogadta a szakbizottság Márton Árpád RMDSZ-es képviselő módosító javaslatát is, amelynek értelmében hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztés lenne kiróható arra, aki a jogerős ítélet kimondása előtt elítéltként utal a gyanúsítottra vagy vádlottra. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS