2021. február 26. péntekEdina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az USR szerint a kormánykoalíció és az RMDSZ Johannis bebörtönzésére készül

2018. július 03. 10:07, utolsó frissítés: 10:16

Dan Barna az USR elnöke azt nyilatkozta kedden, hogy a PSD-ALDE kormánykoalíció arra készül, hogy börtönbe zárja Klaus Johannis államfőt, mivel a két párt elfogadta az RMDSZ-nek azt a BTK-t módosító törvényjavaslatát, amely szerint börtönbüntetés járna azért, ha valaki a „vádlott” vagy az „elítélt” (penali) szavakkal illeti a köztisztviselőket.


Porcsalmi Bálint az RMDSZ ügyvezető elnöke rögtön reagált Barna nyilatkozatára, és elmondta, hogy az csupán félretájékoztatás és rémhírkelrés, mint ahogyan az elmúlt időszakban az USR-től ez megszokott.

„Orban után ezúttal az USR elnöke állt elő egy frappáns félretájékoztatással. Dan Barna tudatosan ferdít, amikor azt állítja, hogy börtönbe küldenénk az államfőt a BTK. kapcsán megfogalmazott egyik módosításunkkal, amivel épp az ártatlanság vélelmét védenénk. Rosszabb esetben pedig nem tudja, hogy az államfőt teljes mentelmi jog illeti meg. Tehát: bármit állítson, nyilatkozzon bárkiről is Johannis, jogilag nem kell felelnie kijelentéseiért. Ma sem, és azután sem, hogy a mandátuma lejárt. Ellentétben Dan Barnaval, akinek előbb-utóbb el kell számolnia egyik-másik szemfényvesztésével” - nyilatkozta a szövetség ügyvezető elnöke.

Mint ismeretes, az államfő február 15-én a Cotroceni palotában egyebek mellett azt mondta: „néhány (...) elítélt összefogott, hogy hiteltelenítse azokat, akik nyomozást folytattak ellenük”.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács nemsokkal később 2000 lejre büntette meg ezért a kijelentéséért az államfőt. Johannis a tanács döntésére reagálva akkor elmondta, hogy véleménye szerint egy politikai döntés született, amelyet a bíróságon fog megtámadni. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS