2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Öt évre ítélték Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt

2018. július 04. 14:54, utolsó frissítés: 19:20

Update: Az Agerpres információi szerint Beke Istvánnal együtt Szőcs Zoltánt is öt év börtönbüntetésre ítélte a bukaresti legfelsőbb bíróság.

Az igazságszolgáltatási szervekhez közel álló források szerint a feketehalmi börtönbe szállították őket.

---------------------------------

A Facebook-oldalán közölte Beke István, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) terrorizmussal vádolt székelyföldi aktivistája, hogy 5 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bukaresti legfelsőbb bíróság. A Facebook-posztból konkrétumok nem derülnek ki, és a bíróság honlapján szerdán kora délután még nem tették közzé a perben született döntés indoklását.

Az Agerpres hírügynökség szerint a legfelsőbb bíróság közösség elleni merényletre tett kísérletről terrorista cselekedetre változtatta esetükben a vád besorolását.Beke Istvánt 2016. május 19-én állította bíróság elé a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség közösség elleni merényletre való felbujtás és a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére való felbujtás miatt.

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, a HVMI erdélyi szervezetének elnökét azzal gyanúsították, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a román nemzeti ünnepre szervezett december elsejei katonai parádé közben.

A bukaresti táblabíróság tavaly áprilisban felmentette a két férfit a terrorizmus vádja alól és 10 hónap és 8 nap, illetve 11 hónap és 6 nap letöltendő börtönbüntetésre ítélte őket pirotechnikai eszközökkel elkövetett bűncselekményekért. Bekéék börtönbüntetése akkor éppen annyi volt, mint amennyit előzetes letartóztatásban töltöttek, így a kiszabott szabadságvesztést letöltöttnek nyilvánították. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS